Закон і Бізнес


Шекспір попутав

Екзаменаторів оштрафували за питання в білеті


№28 (1378) 14.07—20.07.2018
5530

Все-таки класику потрібно знати. У цьому на власному гіркому досвіді переконалася британська екзаменаційна комісія, що заплуталася в героях шекспірівської трагедії «Ромео і Джульєтта».


У травні цього року 14 тис. британських школярів, котрі складали іспит GCSE з літератури, серед інших було запропоновано таке запитання: «Як у трактуванні Шекспіра ненависть Тібальта до сім’ї Капулетті впливає на результат п’єси?»

Тібальт — двоюрідний брат Джульєтти і племінник синьйори Капулетті. Він сам — член цієї сім’ї та ніякої ненависті до неї відчувати не міг. Запитання, звичайно ж, мало бути про ненависть до Монтеккі, сім’ї Ромео. Але укладачі білетів переплутали ці сім’ї.

Як з’ясувалося, помилки припустилися ще при підготовці питань і пропустили її, коли питання перевіряли ще раз. На початку липня урядова організація, що займається регулюванням іспитів у Британії (Ofqual), оштрафувала комісію на ₤175 тис. Це найбільший штраф, що коли-небудь накладався за подібних обставин, повідомляє Бі-Бі-Сі.

За підсумками розгляду було оголошено, що в такому вигляді питання було позбавлене сенсу, а екзаменаційний білет не відповідав необхідним вимогам.

Екзаменаційна комісія вибачилася перед школярами, батьками й викладачами. Оскільки школярі не були винними, кількість балів за підсумками іспитів для багатьох з них обчислювалися без урахування цього питання. Проте, як повідомила Ofqual, майже 3000 учнів отримали додаткові бали, оскільки змогли чітко відповісти на безглузде питання.

Остаточне рішення про штраф буде прийняте 16 липня, оскільки екзаменаційна комісія має право його оскаржити. Проте, як повідомляється, апеляція малоймовірна: все-таки із Шекспіром особливо не посперечаєшся.