Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 28/2018. Анонс публікацій


13.07.2018 11:59
3058

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 28. 14 липня - 20 липня 2018 року.


Які поправки протягнули разом із змінами для ВАКС

В обгортці від ВАКС

Нині практика законотворення в парламенті така, що в один проект намагаються записати якомога більше положень, аби прийняти їх гамузом. Не зрадили цього принципу й автори проекту №7441, який мав узгодити положення профільного закону з регулюванням діяльності Вищого антикорупційного суду. 

 

Цариця аргументів

Підозра в хабарництві для ВРП важить більше, ніж усі ризики та їх обґрунтування

Якось не складається в Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з дотриманням вимог законодавства. У строки не встигають ні розслідування завершити, ні грифи секретності зняти, ні матеріали щодо продовження відсторонення до Вищої ради правосуддя передати. Та поки що результати для САП усе одно переважно позитивні. 

 

Член Вищої ради правосуддя Олексій МАЛОВАЦЬКИЙ:

«Сьогодні в суспільстві панує така собі презумпція винуватості судді»

Він один із тих, хто ставить найбільше незручних запитань представникам Спеціалізованої антикорупційної прокуратури під час розгляду клопотань про взяття під варту чи відсторонення від роботи суддів. Хоча за фахом — адвокат, а до Вищої ради правосуддя потрапив за парламентською квотою. «ЗіБ» вирішив дізнатися у члена першої дисциплінарної палати ВРП Олексія МАЛОВАЦЬКОГО, що спонукало його до захисту людей у мантіях і чи є дієвим механізм захисту суддів від неправомірних дій з боку органів прокуратури?

 

Керуючий партнер юридичної компанії «Bossom Group» Діана КОЛОМІЙЦЕВА:

«Юрист-інхаус і зовнішній радник мають два різні типи професійного мислення»

Юрист-інхаус — фахівець, здатний вирішувати безліч питань, які виникають у процесі діяльності компанії, в якій він працює. Та іноді й «універсальному бійцю» може знадобитися допомога колег по юридичному цеху. А часом інхаус може піти у самостійне плавання. Про те, як обрати порадника та як наважитися відкрити власний юридичний бізнес, розповідає керуючий партнер юридичної компанії «Bossom Group» Діана КОЛОМІЙЦЕВА.

 

Підкорювачі Страсбурга

Українських адвокатів навчать скаржитися до ЄСПЛ

Уперше на українській правничій орбіті з’явилася платформа для вивчення тонкощів звернення до Європейського суду з прав людини. Такі курси розробили сертифіковані тренери, готові допомогти в проходженні лабіринту міжнародного права. Адже наші показники у зверненнях до Страсбургу свідчать про відсутність необхідних орієнтирів у захисників прав людини.

 

Скаржитися мають усі!

Від КС очікують захисту права на звернення для осіб, які не усвідомлюють його значення

Чи є сенс у праві на звернення для осіб, яких суд визнав недієздатними? Можливо, для науковців така дискусія ще має якесь підґрунтя. Та омбудсмен вирішила перевести її на більш високий рівень і залучити до захисту такого права Конституційний Суд.

 

Складно бути роботом

Навіть якщо твір породить штучний інтелект, автором може бути визнана лише людина

Українське законодавство не регламентує правових засад використання творів, створених без участі людини. А от передові держави готові визнати митцем комп’ютерну програму.

 

Небезпечна прозорість

Публічність декларацій суддів робить їх беззахисними перед злочинними посяганнями

Для бандитів наводчик — вельми цінна особа. Адже допомагає виявляти тих, у кого водяться гроші. Сьогодні таку роль фактично виконує сама держава, змушуючи суддів оприлюднювати свої статки.

 

Клопотання — без вихідних

Чисельність слідчих суддів і працівників апарату, які залучаються до чергування в неробочий час, має визначатися зборами суддів

 

Покарання без порушення

Поведінка, дозволена процесуальним законом, не може визнаватися протиправною

АННА БОЙЧУК, юрист Ader Haber

Наприкінці липня в Одесі обговорять новели процесуальних кодексів, зокрема застосування заходів процесуального примусу. Чи є ці механізми дієвими? Чи не порушується ними принцип змагальності та чи забезпечується за таких умов реалізація права на судовий захист у розумні строки?

 

Вимірювачі страждань

Чи збільшаться суми компенсації за моральну шкоду, якщо їх доручать визначати спеціально навченим експертам?

ОЛЕКСАНДР САВЧЕНКО, юрист Evris

АНДРІЙ ГРАДОВ, помічник юриста Evris

Судова практика в роки незалежності демонструє здебільшого негативну статистику щодо осіб, які заявляють вимоги про відшкодування моральної шкоди. Навіть у випадках, коли суд стає на їхній бік, компенсація становить незначну суму. Чи змінить ситуацію поява спеціальних експертів із цього питання?

 

Фіскальні квадратні метри

Неотримання ППР до 1 липня не звільнить від сплати податку на нерухомість, але штрафні санкції не нараховуватимуть

ЄВГЕНІЙ СОКУР, юрист ЮК Jurimex

До 1 липня податківці мали надіслати фізичним особам розрахунки щодо податку на нерухомість, відмінну від земельної ділянки. Проте загальновідомим є порушення фіскалами строків для направлення відповідних податкових повідомлень-рішень. Як діяти в разі неотримання такого «листа щастя» до 1.07.2018?