Закон і Бізнес


У ВРП розповіли, як розглядають скарги на рішення КДКП


12.07.2018 11:24
3993

До Вищої ради правосуддя з вересня минулого року протягом 2017–2018 років надійшло 56 скарг на рішення Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Наразі завершено розгляд 28 скарг. Переважна кількість скарг на рішення КДКП не містить підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності.


Про це повідомив член ВСП Володимир Комков 11 липня під час конференції «Перший рік роботи Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів та Ради прокурорів України: досягнення, виклики, перспективи», передає «ЗіБ».

Як повідомили в ВРП, більшість скарг стосується оскарження Генеральною інспекцією Генеральної прокуратури України та регіональними прокурорами рішень Комісії про притягнення до відповідальності прокурорів. В.Комков наголосив, що можливість оскарження рішень Комісії про відмову у притягненні прокурорів до дисциплінарної відповідальності стала предметом правової дискусії в Раді, й було застосовано аналогію закону відповідно до процедури  оскарження  рішень Дисциплінарних палат про відмову у притягненні до відповідальності судді відповідно до Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

«ВРП як апеляційна інстанція у процедурі дисциплінарного провадження щодо прокурорів іноді звертала увагу на неповну перевірку дій прокурора, скасовувала рішення Комісії і приймала нове, де вважала, що має місце дисциплінарний проступок у діях прокурорів», – зауважив В.Комков.

З числа розглянутих скарг прийнято 6 ухвал членів ВРП про залишення скарг без розгляду. 4 рішення ВРП – про скасування повністю рішень КДКП, 3 рішення ВРП – про скасування рішень КДКП частково.

За наслідками розгляду 15 скарг Вища рада правосуддя ухвалила рішення про залишення рішень Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів без змін.

В.Комков зазначив, що статистика як щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів, так і щодо прокурорів свідчить, що переважна кількість скарг не містить підстав для притягнення до дисциплінарної відповідальності.

«Про подібні тенденції ми чули і в європейських країнах, зокрема в Португалії до 90% скарг залишаються без реагування з аналогічних причин», – сказав член ВРП.