Закон і Бізнес


Плати і виводь


№28 (1378) 14.07—20.07.2018
5592

Надто складне адміністрування податку на прибуток уже давно спонукає до його заміни на щось інше. Найчастіше пропонується запровадити податок на виведений капітал.


Пристав на цю пропозицію й глава держави, внісши до парламенту проект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо податку на виведений капітал» (№8557). Анонсована мета — вивільнення коштів на розвиток та модернізацію підприємств.

Новий податок передбачається запровадити з 1.01.2019. При цьому банки зможуть ще 3 роки застосовувати податку на прибуток, якщо захочуть.

Об'єктом оподаткування за ставкою 15% стануть операції з виведення капіталу. Зокрема, виплата дивідендів на користь неплатника, повернення внесків власнику корпоративних прав — неплатнику (у сумі, що перевищує вартість внеску) тощо.

Прирівняні до них операції, як-от фінансова допомога, надана неплатнику або пов'язаній особі; переказ коштів за кордон; погашення зобов'язань, що не призводить до зарахування коштів або отримання майна, робіт, послуг, тощо оподатковуватимуться за ставкою 20%.

Утім, бухгалтерам не варто очікувати суттєвого полегшення роботи. Адже доведеться ретельно контролювати ціноутворення та перевіряти контрагентів. Операції з відхиленням від звичайної ціни, а також відносини із неплатниками податку викликатимуть прискіпливу увагу фіскалів.

У розрахункових документах платник буде зобов’язаний вказати спеціальний код, якщо операція проводиться із неплатниками, зокрема, фізичною особою, неприбутковою чи бюджетною організацією, а також «спрощенцями». Така інформація автоматично потраплятиме до контролюючих органів.