Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 27/2018. Анонс публікацій


06.07.2018 11:37
3164

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 27. 9 липня - 13 липня 2018 року.


Голова Конституційного Суду України Станіслав ШЕВЧУК:

«Важко вимагати від простих людей коритися владі закону, якщо він приймається в неконституційний спосіб»

Після внесення змін до Конституції лунало чимало думок щодо нових можливостей для захисту громадянами своїх прав. Однак нові редакції закону «Про Конституційний Суд України» та процесуальних кодексів додали скептичних оцінок. Хто ж має рацію: ті, хто вважає, що повноваження КС скоротилися, чи автори реформ, які обіцяли громадянам ефективний інструмент для відстоювання своїх прав? Із цього питання ми почали розмову з Головою Конституційного Суду Станіславом ШЕВЧУКОМ.

 

Вихідні на благо слідства

За чергування та надурочну роботу зі слідчими суддями та працівниками апарату розраховуватимуться не стільки грошима, скільки часом

Рішення Ради суддів було прийняте не одностайно й не відразу уможливило надання суддям, яким доручили контроль за досудовим слідством, компенсації за їхній вільний час, витрачений на роботу. Проте, схоже, обмежаться додатковими днями відпочинку, оскільки про грошове відшкодування та ще й у подвійному розмірі прямо не сказано.

 

Зустріч на порозі

Від ГПУ очікують виявлення винних в юридичній ліквідації ВСУ

Те, що провідні правники не можуть довести легітимності Верховного Суду України й захистити себе найпотужнішою конституційною зброєю, залишається фактом. Як і інформація про початок знищення ВСУ як публічної юридичної особи.

 

Про мови промови

КС спробує примирити патріотизм із правом на освіту для національних меншин

Мовне питання в Україні — одне з тих, що здатні поділити політиків і громадян на непримиренні табори. Тепер випробування ним мають пройти й члени Конституційного Суду, які розпочали слухання справи про мову освіти.

 

«Касаційні» показники

Перший звіт новоствореного Верховного Суду псує лише не до кінця сформований штат

Непомітно минуло півроку з того дня, як запрацювала реформована вища судова інстанція. Результати її діяльності та найближчі перспективи презентували керівники ВС. Не забули також про суддів, яким не пощастило потрапити до лав «верховників».

 

Мистецтво війни

ВККС запропонувала ГРД знайти компроміс

Новий виток у справі щодо визнання незаконними змін до регламенту кваліфкомісії: ВККС виявила бажання примиритися із «доброчесником» Віталієм Титичем. Адже завдяки оспорюваним нововведенням ГРД позбавили права голосу в питанні добору на посади суддів.

 

Нестабільний союзник

Чого очікують служителі Феміди від журналістів, і що заважає спілкуванню

Якщо в засобах масової інформації з’явилася недостовірна або явно неправдива інформація про суд чи суддів, володарі мантій можуть вимагати її спростування. Та сенс ця вимога матиме лише тоді, коли ресурс належить до офіційних ЗМІ.

 

Постріл у молоко від ВС

Оскарження рішень уповноваженої особи ФГВФО — виключна компетенція адміністративних судів

МИКОЛА КУЧЕРЯВЕНКО, перший віце-президент Національної академії правових наук України, д.ю.н.

ЄВГЕН СМИЧОК, голова Науково-консультативної ради ГУ ДФС у Харківській області, к.ю.н.

На переконання Верховного Суду, справи щодо оскарження розпорядчих актів уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, якими фіксується нікчемність правочинів, мають розглядати господарські суди. Та положення чинного законодавства свідчать про інше.

 

Земля в обтяженні

Чи відлякає рейдерів вимога нотаріального посвідчення договорів оренди землі та емфітевзису?

ЯН НЕЧВАЛЬ, молодший юрист GOLAW

Народні депутати вирішили, по суті, частково повернути часи початку 2000‑х, коли нотаріальне посвідчення договорів оренди землі було обов’язковим. Розглянемо, яким чином це може позначитися на агропідприємствах і чи буде досягнута мета законодавчої ініціативи — протидія рейдерам.

 

Компенсація за страждання

Адвокати зможуть стати спеціалістами з визначення розміру моральної шкоди

ДМИТРО НАФАНЕЦЬ, юрист правової корпорації «Татаров Фаринник Головко»

Однією з головних проблем компенсації завданої моральної шкоди є визначення її розміру. Чинне законодавство не містить чіткого порядку її встановлення. Чи виправить становище поява фахівців з цього питання або, навпаки, це призведе лише до затягування вирішення спору?

 

Бізнес із соціальною складовою

Які переваги мають підприємства, засновані громадськими організаціями осіб з інвалідністю

ТАМАРА САРКІСОВА, радник з аграрних та земельних проектів

юридичної компанії «Боссом групп», к.ю.н.

Цей вид підприємств дедалі частіше стає об’єктом зацікавленості вітчизняного бізнесу, в тому числі аграного. Адже податкові пільги, які надають таким суб’єктам господарювання, уможливлюють зниження вартості продукції та підвищення її конкурентоспроможності. Крім того, розвиток соціального підприємництва дозволяє перекласти на плечі підприємців низку соціальних проблем і уможливлює для соціально незахищених верств населення стати повноцінними членами суспільства.

 

Сумнівні статки

КС може позбавити чиновників обов’язку розкривати джерела збагачення

Жодна особа начебто не повинна доводити свою невинуватість. Але віднедавна з’явилися винятки із цього правила, коли обвинувачений має пояснювати джерела походження статків, аби не потрапити за ´рати за незаконне збагачення.