Закон і Бізнес


Рада схвалила зміни порядку публікації законів


06.07.2018 10:59
8811

Верховна Рада прийняла за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення офіційної публікації законів України та інших нормативно-правових актів», якими пропонують виключити з-під реформування видання, що здійснюють офіційне оприлюднення законів та інших нормативно-правих актів.


Законопроектом №6518  пропонується внести зміни до Регламенту ВРУ, законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» та «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».

Змінами пропонується визначити, що доведення до відома населення законів України та інших нормативно-правових актів здійснюється, зокрема, шляхом їх офіційного оприлюднення відповідно до закону державними друкованими засобами масової інформації та офіційними друкованими виданнями, розміщення на офіційних веб-сайтах органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Публікація законів та інших актів Верховної Ради України у газеті «Голос України» вважатиметься офіційним оприлюдненням (опублікуванням), а офіційне опублікування постанов Кабінету Міністрів України здійснюватиметься в газеті «Урядовий кур’єр».

Дія Закону України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» не поширюватиметься на державні друковані засоби масової інформації, засновниками (співзасновниками) яких є органи державної влади, що відповідно до закону здійснюють офіційне оприлюднення законів та інших нормативно-правих актів (газети  «Голос України» та «Урядовий кур’єр»).

Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України у своєму висновку висловило низку зауважень до законопроекту.

Як зазначили  ГНЕ, зі змісту нової ст. 21-1 Закону «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» випливає, що доведення до відома населення законів України та інших нормативно-правових актів здійснюється не обов’язково шляхом їх офіційного оприлюднення державними друкованими ЗМІ та офіційними виданнями, а може бути здійснено також іншими способам: через висвітлення аудіовізуальними ЗМІ, шляхом розміщення на офіційних веб-сайтах органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

У разі прийняття даної статті у запропонованій редакції може скластись враження, що для набрання чинності законом можна довести його до загального відома не лише шляхом офіційного опублікування, а й будь-яким іншим зі способів, перелічених у цій статті.

На думку ГНЕУ, це може призвести до заплутування питання про те, коли саме прийнятий закон має набирати чинності. Тому ГНЕУ в узагальнюючому висновку зазначило, що законопроект потребує допрацювання.