Закон і Бізнес


Грозовий перехід для білого кролика

Нардепам і суддям випадуть добрі нагоди, а урядовцям краще не ризикувати


Влада і закон, №1 (988) 01.01—11.01.2011
3172

Новорічні свята завжди надихають на мрії. А ймовірність їх здійснення шукаємо в передбаченнях астрологів та в давніх пророцтвах. Причому не так важливо, за яким календарем вираховувати майбутнє, адже чим більше варіантів, тим легше обрати прийнятніший з них.


Спробуємо спрогнозувати, як може позначитися на розвитку подій у країні рік кролика, котрий, щоправда, почнеться лише 3 лютого, і рік грози за календарем майя, початок якого цього разу припав на Новий рік.

Змій під куполом

З наближенням 2012-го, який, за підрахунками індіанців майя, завершує епоху «п’ятого Сонця», їхній календар набув навіть більшої популярності, ніж китайський. І якщо тварини — символи останнього описують якості певного проміжку часу, то в індіанців назва року визначає скоріше явища, з якими доведеться мати справу.
2011-ий, за визначенням майя, пройде під знаком грози. Він змінив рік кременя — час, в якому відбувалося випробування міцності та який мав принести удачу тим, хто діяв швидко та рішуче. Що, власне, і справдилося. Принаймні для нового глави Української держави, який проводив реформу за реформою в доволі стислі часові проміжки. Це тим більше привертає увагу до передбачень індіанців на рік поточний для владних гілок нашої країни.
Почнемо, звісно, з парламенту, адже депутатське майбутнє останнім часом стало більш прогнозованим і від самих народних обранців фактично не залежить. Своє перше засідання Верховна Рада VI скликання провела 23 листопада 2007 року, що й уважатимемо її днем наро¬дження. За календарем майя, в цей день провідником долі був змій. Чи то зелений, чи то повітряний — не будемо уточнювати. Швидше останній, бо парламентарів увесь час тягнуло на щось повітряне: чи то повітряні кульки під купол запускати, чи то фігуру з трьох пальців до них підчепити, чи то просто димовими шашками побавитися.
За прогнозами дослідників пророцтв майя, в рік грози зміїв нас очікують підвищена життєва активність і віра в щасливий шанс, а також нові знайомства та зростання статків. Для багатьох представників цього знаку так воно, може, і буде. Проте для 450 володарів мандатів імо¬вірність справдження таких прогнозів становить майже 100%.
Щоправда, перед тим вони мають розігнати «грозові хмари» у вигляді березневих виборів. Зробити це планується на початку 8-ї сесії. Бажано — до настання року білого (або металевого, за іншими версіями) кролика, тобто — до 3 лютого. Бо якщо повторне голосування за зміни до Основного Закону 1996 року не виявить 300 охочих залишитися при мандатах, багатьом доведеться ховатися в кущах від грози з вул. Банкової.

На сторожі Конституції

Аби знати, що всі блискавки варто очікувати саме з цього напрямку, гороскопи і пророцтва не потрібні. Маючи і президентську булаву в руках, і парламент з Кабміном на короткому повідку, Віктор Янукович навряд чи очікуватиме неприємностей навіть у рік грози.
Інавгурація В.Януковича відбулася 25 лютого минулого року. Отже, його президентство пройде під знаком собаки — «сторожа Конституції». Рік грози для цього знака в передбаченнях майя — чи не найвда¬ліший період з усякого погляду. Якщо і будуть сюрпризи, то тільки приємні.
Звісно, на главу держави очікують різноманітні подорожі та нові знайомства (див. стор.12. — Прим. ред.). Однак, попри особливу вдачу, не варто переслідувати одразу двох зайців, тобто розпочаті торік реформи варто реалізовувати послідовно, аби не залишитися без «здобичі». Адже цей перехідний рік до нової епохи дає можливість накопичити не тільки цінності, зокрема у вигляді досвіду, а й рейтинги, які, за передбаченнями майя, знадобляться ближче до кінця 2012-го. А саме тоді, наприкінці жовт¬ня, має відбутися оновлення політикуму в нашій країні. Принаймні Верховної Ради точно.

Урядове зерно істини

Для виконавчої влади назва цього року вже цілком справджується завдяки проголошеній наприкінці 2010-го адміністративній реформі. Який уже там спокій, коли весь рік міністерства, відомства, управління, відділи буде струшувати і перетрушувати?! Ціна на газ, дефі¬цит бюджету, пенсійна і комунальна реформи — блискавки і шквали для вітчизняного Кабміну цього року.
Індіанці радять «зернам» (у день під цим знаком, 11 березня 2010 року, був призначений глава виконавчої вертикалі Микола Азаров) виявити обережність із грошима, мати почуття міри, не втягуватись у ризиковані фінансові оборудки. Хоча як тут не «втягнешся», якщо треба знову звертатися по транші до МВФ? Та й у рік кролика якось важко стримати потяг до «зелені».
Усе ж будемо вірити, що фінансові апетити Кабміну залишатимуться сумірними з можливостями платників податків їх задовольнити. А «друга хвиля» фінансової кризи, яку пророкують закордонні «стратеги», до наших кордонів не дістанеться або щонайменше її сила спаде до легкого прибою. Принаймні в урядовому прогнозі жодні курсові «урагани» не закладені.
А той урожай, який дадуть зерна, зокрема посіяні в Податковому кодексі, за¬звичай рахуватимемо восени.

Випробування міцності Феміди

Минулий рік кременя став для третьої гілки влади справжнім випробуванням на міцність. Та й рік поточний не віщує затишшя. Адже на лави підсудних потраплять чи вже потрапили доволі знакові фігури: Віктор Лозинський, Олексій Пукач, Ігор Зварич, а також низка колишніх високопсадовців (див. стор.4. — Прим. ред.).
Як відомо, День працівників суду ми відзначаємо 15 грудня — від дати ухвалення в 1992 році закону «Про статус суддів». У календарі майя цьому дню відповідає вода. На жаль, рік грози не кращий час для представників цього знаку, оскільки вони можуть стати жертвами власної непослідовності. Хоча рік може дати непогані шанси для покращення становища, але, як застерігають індіанці, власна пасивність може завадити скористатися ними.
Здатність служителів Феміди відігравати провідну роль у системі стримувань і противаг ми зможемо оцінити, коли резонансні справи пройдуть по інстанціях і дістануться новоствореного вищого спе¬ціалізованого суду. Саме там і буде визначатися доля не стільки окремих персон, скільки демократичних здобутків країни в цілому. І залежатиме це саме від активності захисту верховенства права з боку служителів Феміди. Адже наразі і законодавча, і виконавча гілки влади тягнуть державну машину практично в один бік. Та й без давніх пророцтв зрозуміло: якщо владу ніщо не стримує, її починає заносити. А там і до прірви чи «кінця світу» не далеченько.
До речі, що стосується кінця епохи «п’ятого Сонця» за календарем майя, то в грудні 2012 року наша країна вже отримає новий парламент, а може, — і нову Конституцію. І, відповідно, в житті України почнеться новий оберт. Оберт на краще — до нових цілей, нових здобутків. Принаймні в ці святкові дні віриться саме в такі пророцтва індіанців, а не в катаклізми, які малюють фантазії режисерів і сценаристів.
Віриться, що грози наповнять повітря озоном і дихати стане трохи легше. Віриться й у пухнастого білого кролика, який може принести затишок і «капусту» в кожну оселю, незалежно від того, представник якої влади в ній мешкає. Віриться, що всі зміни будуть тільки на краще. Для кожного з нас.
З Новий роком!

Роман ЧИМНИЙ