Закон і Бізнес


«Содзі» — це звичка

Прибирати за собою сміття японців учать зі школи


№27 (1377) 07.07—13.07.2018
5240

Відео, записане після перемоги японської збірної над Колумбією на чемпіонаті світу-2018, швидко поширилося по соцмережі. Багато хто дивується: чому японські вболівальники прибирають за собою сміття, йдучи зі стадіону?


Чистота — невід’ємна частина японської культури, волонтерські бригади прибиральників постійно стежать за порядком у різних місцях. У цього явища є назва — «содзі», що має відразу кілька значень, зокрема «прибирання, яке полягає в тому, щоб чистити і підмітати».

«Содзі» — це не просто правила поведінки саме на стадіоні, це ціла філософія, яку в Японії викладають ще зі шкільної лави. Учні виконують різні завдання, наприклад миють ванни, посуд, підмітають підлоги. Їхня мета полягає в тому, щоб навчити дітей і підлітків піклуватися про чистоту місць загального користування. «Ми так рано починаємо цьому вчитися, що потім ця звичка супроводжує нас у будь-якому місці, куди ми не вирушили б», — розповів Бі-Бі-Сі один з уболівальників.

Вперше на любов японців до чистоти на трибунах звернули увагу на чемпіонаті світу з футболу в Бразилії в 2014 році — після того, як стало очевидно, що японські фанати прибули на мундіаль з необхідним знаряддям.

Ця пристрасть японців припала до душі вболівальникам з інших країн, наприклад Сенегалу та Бразилії, які стали робити те саме.

Не обійшлося й без дискусії про мінуси «содзі»: дехто в Японії став говорити про те, що прибирання за кордоном — це втручання в культуру іншої країни. «Ми не повинні орієнтуватися на тих, хто не прибирає за собою на трибунах після спортивних змагань. Ці люди поводяться так, як їм властиво», — вважає японська письменниця Маюмі Мацумото.

Здається, зараз цю суперечку все-таки виграють прихильники «содзі», принаймні на ЧС-2018.