Закон і Бізнес


За покликом серця…

29 компаній готові надавати правові послуги на безоплатній основі


За активну діяльність pro bono найкращому правнику та юридичній компанії вручено почесні відзнаки.

№51 (1090) 22.12—28.12.2012
ЮЛІЯ САХАРОВА
14656

На вітчизняному правовому просторі з’являється все більше й більше юристів, які демонструють колосальну відданість своїй справі, надаючи громадянам послуги pro bono. Діяльність таких правників, без сумніву, не повинна залишатися поза увагою громадськості, тож знайомимось!


Добра справа

У рамках Всеукраїнського тижня права проектом агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна» проведено другу національну церемонію відзначення українських правників та юридичних фірм, які «продемонстрували відданість справі надання безоплатних правових послуг тим, хто цього потребує».

Директор місії USAID в Україні Джед Бартон відзначив, що «незважаючи на правові гарантії надання без­оплатної юридичної допомоги в Україні, наявні ресурси для забезпечення цих гарантій не відповідають потребам, які постійно зростають».

За його словами, результати незалежних опитувань свідчать, що понад половина українців не мають можливості оплачувати якісні правові послуги. Відповідно, «є дуже важливим, що українські правники володіють відповідними знаннями, навичками та мають високий професійний рівень для розвитку культури pro bono й готові безкорисливо ділитися власним досвідом та часом, аби змінити життя людей на краще».

Поряд з іншим директор місії USAID зазначив, що у США діяльність pro bono законодавчо не регулюється, а є добровільною справою. «Кожного року тисячі правників з усієї країни допомагають тим, хто потерпів від несправедливості — починаючи з тих, кого неправомірно звинуватили в злочинах, закінчуючи захистом прав інвалідів та осіб, проданих у сучасне рабство», — наголосив Д.Бартон.

Заступник голови ВРЮ, голова Національної асоціації адвокатів та Ради адвокатів України Лідія Ізовітова зазначила, що культура pro bono не є новою для українських правників, та згадала ті часи, коли адвокати вважали, що брати кошти за надані ними консультації — непристойно.

«Те, що сьогодні формалізується в певний проект, давно живе в нашому суспільстві та в душах українських адвокатів», — вважає голова НАА.

З нагоди професійного свята — Дня адвокатури, Л.Ізовітова побажала всім, щоб «наше суспільство розвивалось таким чином, аби кількість охочих і спроможних надати юридичну допомогу збільшувалась, а кількість тих, хто потребує цієї допомоги, зменшувалась».

«Солодкий» смак перемоги

Як і торік, відзнаки за активну діяльність у сфері pro bono вручали у двох номінаціях — індивідуальний юрист та юридична компанія.

У першій номінації почесну нагороду отримав керуючий партнер Адвокатської компанії «Моор і партнери» Вадим Галайчук.

За словами директора проекту USAID «Правова країна» Інни Топал, традиції підтримки культури pro bono вищезгаданою компанією та безпосередньо В.Галайчуком є довготривалими: тільки цього року понад 450 справ малозабезпечених громадян було підтримано силами фірми (здебільшого справи стосувались реєстрації прав на землю). Крім того, захист прав українських громадян у ЄСПЛ відбувається на основі pro bono.

У другій номінації перемогу здобула юридична компанія «Центр медичного та фармацевтичного права» (директор — Сергій Антонов). «Фірма-переможець приєдналась до проекту з самого початку його запровадження в Україні», — зазначає І.Топал. Визначення переможців, за її словами, здійснювалось колегіально партнерами проекту.

Загалом уже 29 приватних юридичних фірм приєднались до коаліції з надання безоплатної правової допомоги та висловили свою згоду на здійснення підтримки тих, хто цього потребує.

Нагадаємо, проект агентства США з міжнародного розвитку «Доступ до правосуддя та правової обізнаності в Україні «Правова країна» має на меті поширення інформації серед незахищених верств населення про наявність можливостей отримання правової допомоги на безоплатній основі.

До речі, минулого року переможцями стали Михайло Бєлкін (Приватне юридичне підприємство «Полакр», м.Сімферополь) та Роман Шурдук (партнер Юридичної групи «Лекс’Юс», м.Київ).

***

Відхід юридичної спільноти від побудови роботи виключно на комерційних засадах є, безумовно, позитивним явищем для нашого суспільства, зокрема, його малозабезпечених верств. Що стосується найкращих юристів, життєва мудрість говорить: «Усі перемоги починаються з перемоги над самим собою». Узявши цей вислів за життєве кредо, правники за покликом серця уже сьогодні змінюють світ на краще.