Закон і Бізнес


ССВЕ розтлумачила порядок роботи із запитами з питань деонтології


27.06.2018 13:58
4269

Найбільша професійна організація адвокатів Європи- ССВЕ надала тлумачення порядку роботи із запитами, з урахуванням того, що національні суди, а також Європейські суди регулярно посилаються на Хартію та Кодекс поведінки ССВЕ.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі НААУ, тлумачення принципів та правил Статуту CCBE з основних принципів європейської юридичної професії, Кодексу поведінки європейських адвокатів та Типового кодексу поведінки ухвалено під час пленарної сесії ССВЕ наприкінці травня у Празі.

ССВЕ повинна розглядати лише запити від своїх членів -  асоціацій адвокатів/юридичних товариств, які пов'язані Кодексом CCBE. Це означає, що регіональні асоціації адвокатів/юридичні товариства повинні подавати свої запити через свою національну асоціацію адвокатів.

Окремі адвокати та будь-яка інша особа повинні звернутися зі своїми запитами до відповідної асоціації адвокатів/юридичного товариства на регіональному/національному рівні. Національна асоціація адвокатів/юридичне товариство може вирішити поставити питання на рівні CCBE.

Якщо стверджується, наприклад, що запит або скарга не були розглянуті на національному рівні, тоді CCBE може просто передати запит/скаргу до національної асоціації адвокатів/юридичного товариства (пропонуючи їм прокоментувати це) та передати відповідь асоціації адвокатів/юридичного товариства позивачу.

ССВЕ повинна розглядати запити щодо тлумачення, які стосуються Статуту основних принципів Європейської адвокатської професії (деонтологічного комітету), Кодексу поведінки європейських адвокатів (Комітет з деонтології) або Типового кодексу поведінки (Комітет з типового кодексу поведінки).

Запити, які викликають деонтологічні питання, не пов'язані безпосередньо з Статутом CCBE, Кодексом поведінки або Типовим кодексом, повинні розглядатися до того, як запит буде отримано Секретаріатом CCBE, який передає запит Президії, і Президія вирішує, чи питання є важливим, або чи повинен запит бути відхилений. Якщо питання вважається важливим, воно передається Голові відповідного комітету. Голова вирішує, чи необхідно призначити доповідача для складання відповіді. Проте голова має право відхилити запит.

Якщо питання містить проблеми, пов'язані з Кодексом ССВЕ та національними кодексами Голова може вирішувати, відповідати або відхилити. CCBE намагатиметься надати певну допомогу скеровувати асоціації адвокатів/юридичні товариства звертатися, зокрема, до Статуту, Кодексу поведінки та до Статей Типового кодексу поведінки;

ССВЕ також пропонує делегаціям, які бажають проводити опитування щодо певних деонтологічних питань/правил, передати свої питання усім делегаціям; CCBE надає доступ до національних досліджень на Extranet CCBE

Повний текст Тлумачення принципів та правил Статуту CCBE з основних принципів європейської юридичної професії, Кодексу поведінки європейських адвокатів та Типового кодексу поведінки можна переглянута за посиланням.