Закон і Бізнес


Про медичне обстеження


№25-26 (1375-1376) 26.06—06.07.2018
9686

Дії лікаря щодо обстеження хворого не можуть порушити прав роботодавця останнього, навіть коли результатом є документ, який дозволяє пацієнтові поновитися на роботі. Про таке йдеться в постанові Верховного Суду від 18.06.2018.


Акціонерне товариство взяло на роботу громадянина. У зв’язку зі скороченням той був звільнений. Якимось чином чоловік розжився листком непрацездатності, виданим ортопедом-травматологом. На підставі цього документа звільнений оскаржив наказ АТ через суд і поновився на роботі. При цьому про існування медичної довідки уповноважені особи товариства дізналися тільки на судовому засіданні.

Обурившись діями поновленого працівника, керівництво АТ ініціювала перевірку первинної медичної документації, в ході якої виконавча дирекція обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової непрацездатності зробила висновок, що листок непрацездатності був виданий необґрунтовано.

На підставі висновку суб’єкт господарювання звернувся до суду з позовом проти медичної установи, в якому просив визнати документ недійсним, а дії лікаря — неправомірними.

Суд першої інстанції провадження у справі в частині визнання дій лікаря неправомірними закрив. Апеляційний суд ухвалу місцевого суду скасував і повернув справу до першої інстанції для продовження розгляду. При повторному розгляді місцевий суд дійшов висновку, що своїми діями лікар не порушив прав та інтересів позивача.

Тоді АТ звернулося до касаційної інстанції з вимогою скасувати вердикти місцевого та апеляційного судів та задовольнити позов.

Зміст постанови ВС №185/9429/15-ц такий: установивши, що права та інтереси позивача у зв’язку з порушенням лікарем своїх обов’язків стосовно обстеження хворого й ведення документації не порушені, суди зробили правильний висновок про відмову в задоволенні позову.