Закон і Бізнес


Про виділення частки


№25-26 (1375-1376) 26.06—06.07.2018
11641

Виділяючи частку нерухомості сторонам у спорі, суди виходять із того, чиїм коштом придбавалася ця нерухомість та хто заплатив більше грошей. Про таке йдеться в постанові Верховного Суду від 18.06.2018.


Перебуваючи в шлюбі, подружжя придбало квартиру, зареєструвавши право власності на чоловіка. Через деякий час пара вирішила розлучитись, однак домовитись про поділ майна не спромоглася. Тоді жінка звернулася до суду з позовом, в якому, вказуючи на те, що нерухомість придбавалася спільно, просила виділити їй у власність 1/2 помешкання. Перша інстанція вимоги задовольнила.

Апеляційний суд, досліджуючи скаргу чоловіка, виявив, що при купівлі житла тільки частина суми була виплачена зі спільного бюджету, тоді як решта — власні заощадження чоловіка. Тому позивачці було виділено лише 1/5 квартири.

У касаційній скарзі жінка наполягала на тому, що оплата нерухомості відбулася зі спільного бюджету. Крім того, з моменту купівлі вартість квартири значно зросла, зокрема й завдяки капітальному ремонту, на який сторони теж витрачалися спільно.

У постанові №711/5108/17 ВС сказав: установивши, що на купівлю квартири відповідач витратив кошти, які належали йому особисто, а також те, що сторони витратили спільні гроші, апеляційний суд зробив обґрунтований висновок про визнання права власності позивачки на 1/5 квартири.