Закон і Бізнес


У КГС ВС обговорили процедури примусового викупу та продажу акцій


№25-26 (1375-1376) 26.06—06.07.2018
4081

22 червня відбулося розширене засідання судової палати для розгляду справ щодо корпоративних спорів, корпоративних прав та цінних паперів КГС ВС, присвячене обговоренню процедур примусового викупу та продажу акцій (squeeze-out та sell-out).


В роботі засідання взяли участь судді КГС ВС, місцевих та апеляційних господарських судів і представники Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Модератор заходу – суддя, секретар судової палати КГС ВС Ганна Вронська зазначила, що метою проведення засідання палати у розширеному форматі є надання суддям місцевих та апеляційних господарських судів можливості почути від розробників Закону України № 1983-VIII «Про внесення змін до змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах» про суть та основні ідеї процедур примусового викупу і продажу акцій. Водночас суддя ВС наголосила на важливості забезпечення балансу інтересів мажоритаріїв і міноритаріїв, а також захисті законних прав міноритаріїв у процесі реалізації процедур примусового викупу і продажу акцій.

З огляду на це спікерами засідання стали член Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку Максим Лібанов, директор з управління Європейського банку реконструкції і розвитку Оляна Гордієнко, Голова комітету з корпоративного права та фондового ринку Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» Анна Бабич, член Ради комітету з корпоративного права та фондового ринку Всеукраїнської громадської організації «Асоціація правників України» Микола Стеценко.

Під час своїх виступів доповідачі розкрили принципи, що закладені в Законі України щодо підвищення рівня корпоративного управління в акціонерних товариствах, яким адаптовано національне законодавство до європейського та введено процедури примусового викупу і примусового продажу часток міноритарних акціонерів.

Крім того спікери ознайомили учасників заходу з основними тенденціями регулювання процедур примусового викупу і продажу акцій в Європі та світі.

Обговорення порушених спікерами питань викликало жваві дискусії серед суддівської спільноти.