Закон і Бізнес


Узяв гроші — зберігай!


№23 (1373) 09.06—15.06.2018
6025

Паркуючи автомобіль, власник має розраховувати на взаємні корисні дії з боку тих, хто бере за це гроші. Натомість сьогодні з водіїв збирають сотні мільйонів гривень на рік, не відповідаючи за збереження авто.


Автор проекту «Про внесення змін до статті 977 Цивільного кодексу України щодо впорядкування відносин паркування транспортних засобів» (№8423) зазначає, що наразі «паркувальники» не несуть жодних взаємних та зустрічних зобов’язань перед водіями. Тобто гроші отримуються ні за що, а це суперечить логіці цивільно-правових стосунків.

Він пропонує упорядкувати відносин з паркування транспортних засобів, у тому числі платного. Для цього — внести відповідні зміни до Цивільного кодексу і визначити, що паркування є різновидом договору схову (зберігання).

У разі схвалення такого закону особа, яка надає послуги паркування в обмін на гроші, має забезпечити збереження автомобілів, догляд за ними, спостереження із застосуванням відеокамер. А у разі крадіжки чи пошкодження майна — нестиме відповідальність перед власником.

Утім, не виключено, що за таких обставин плата за паркування стрімко зросте, оскільки включатиме в себе і внесок за страхування автомобіля.