Закон і Бізнес


Рада суддів вимагає вирішити питання охорони судів


22.06.2018 12:59
14608

Проблема відсутності охорони судових установ вже близько двох років є однією із найбільш актуальних. Судді, працівники апарату, відвідувачі, учасники проваджень не відчувають себе у безпеці, оскільки весь цей час суди знаходяться без належної охорони.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі РСУ, про це зазначив голова Ради суддів України Олег Ткачук у листі до Голови Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка та Голови Державної судової адміністрації України Зеновія Холоднюка щодо вирішення питання охорони судів.

До Ради судів України продовжують надходити чисельні звернення судів стосовно неналежної охорони приміщень судів, органів та установ системи правосуддя підрозділами Національної поліції та Національної гвардії або взагалі повної відсутності такої охорони.

Як зазначив О.Ткачук, XV черговим З’їздом суддів України було прийнято рішення від 07.03.2018 року «Про стан здійснення правосуддя в умовах судової реформи у 2017 році».

У вказаному рішенні зазначено про необхідність посилення стану незалежності судів та суддів шляхом розроблення та прийняття Верховною Радою України Закону України «Про Службу судової охорони», а також внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Закону України «Про державний захист працівників суду і правоохоронних органів».

Також запропоновано розробити та затвердити Типовий порядок ведення державної статистики випадків посягань на життя, здоров'я, та майно суддів, обмеження їх особистої свободи.

Так, на виконання вимог вищезазначеного рішення Рада суддів України звернулась із відповідними листами до Національної поліції України та Державної служби статистики України.

Разом з тим, РСУ клопоче через ВРП та ДСА невідкладно розробити та внести на розгляд до Верховної Ради відповідні законопроекти щодо захисту органів судової влади від протиправних посягань.