Закон і Бізнес


Мін’юст подав заяву до ЄСПЛ про порушення Росією прав Сенцова


22.06.2018 12:21
3575

Україна просить ЄСПЛ надати уряду Росії вказівки стосовно утримання від вжиття будь-яких дій, які становитимуть загрозу для життя і здоров’я Сенцова, надання уповноваженому Верховної Ради з прав людини доступу до нього, а також інформації про стан його здоров’я.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі міністерства, звернення було подано 21 червня на підставі правила 39 Регламенту Європейського суду.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова, яка на виконання домовленостей Президента України Петра Порошенка та Президента Російської Федерації Владимира Путіна щодо відвідання громадян України, ув’язнених на території РФ, перебуваючи у Російській Федерації, повідомила, що у порушення цих домовленостей Російською стороною не надається доступ до Олега Сенцова.

Єдиною інформацією щодо стану О.Сенцова є заяви Уповноваженого з прав людини  РФ Т. Москалькової про набрання О.Сенцовим ваги. Однак ці заяви не підтверджені жодними доказами.

Зазначене, на думку Л. Денісової, дає підстави вважати, що до О.Сенцова можуть застосовуватись заходи примусового годування, у зв’язку з чим вона звернулася з проханням про подання Урядом України до Європейського суду заяви проти Росії про порушення прав О.Сенцова, гарантованих Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод.

Нагадаємо, О.Сенцов — український режисер, політичний в’язень РФ, який вже більш, ніж місяць голодує в Сибіру, у віддаленій виправній колонії, з вимогою про звільнення громадян України, ув’язнених з політичних мотивів.