Закон і Бізнес


Швидка, що завжди поруч


№23 (1373) 09.06—15.06.2018
7756

Ще до проведення медичної реформи народні депутати замислилися над тим, як посприяти роботі швидкої допомоги. Доки вона приїде, може бути вже пізно. Тому вирішили, що поруч має бути той, хто хоч і не лікар, але якусь допомогу надасть.


Головна ідея проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо організації надання домедичної допомоги» (№1516) полягає в тому, аби зобов’язати певну категорію осіб навчатися навичкам рятування життя.

У цей перелік потрапили не лише ті, хто міг би це робити з огляду на характер служби як-от рятувальники, пожежники, правоохоронці та військовослужбовці. Нардепи вирішили залучити до цього фармацевтів, провідників і навіть працівників державних та комунальних підприємств, установ чи організацій.

Тобто, скажімо у суді чи міністерстві необхідно буде визначити працівників, яких направлять на навчання, аби вони могли за потреби надавати екстрену допомогу. Невідомо, як визначатимуть тих, хто за сумісництвом буде підробляти медиком. Але принаймні на аптечки гроші виділятимуться.

Проект пролежав майже 3 роки в очікуванні другого читання. Та, напевне, з огляду на перші результати медичної реформи, нардепи включили його до порядку денного цієї сесії.