Закон і Бізнес


Монополія на експертизу


№21 (1371) 26.05—01.06.2018
4668

Аби слідчі не тиснули на експерта, необхідно прибрати санкції за злісне ухилення останнього від допиту. Та й взагалі слід унеможливити допит експертів як свідків на стадії досудового розслідування.


Такі нововведення містить, зокрема, проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій незалежності судового експерта та належного забезпечення здійснення судово-експертної діяльності» (№8336). Для цього змінами до ст.65 Кримінального процесуального кодексу встановлюється, що експерти можуть надавати лише роз’яснення щодо висновку, але виключно на письмовий запит слідчого.

Водночас, поряд із наданням права сторонам кримінального провадження самостійно ініціювати проведення експертиз, усі дослідження мають проводитися виключно державними установами. На думку парламентських юристів, це суперечить закону «Про судову експертизу» й обмежує для сторін право вибору фахівця. Це, своєю чергою, збільшить тривалість проведення експертиз і, не виключно, призведе до порушення строків досудового розслідування.

Парламент вже включив проект до порядку денного пленарних засідань.