Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 24/2018. Анонс публікацій


15.06.2018 13:25
3247

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 24. 18 - 22 червня 2018 року.


Радник Ader Haber, суддя Вищого господарського суду у відставці Олександр УДОВИЧЕНКО:

«Мене завжди цікавили інші види правничої діяльності»

Юридична кар’єра має багато проявів. Але нечасто зустрінеш відомого правника, який вирішив покинути суддівство і перейти на протилежний бік, щоб захищати інтереси осіб, а не виносити щодо них рішення. Про переваги та недоліки судової реформи, про загрози свободі адвокатури розповів адвокат, радник Ader Haber, суддя Вищого господарського суду у відставці Олександр УДОВИЧЕНКО.

 

Primus inter pares

Господарській юстиції пообіцяли збереження та розвиток, але кадрових струсів під час оптимізації не уникнути

Щоб подолати блокпости влади, покращити функціонування системи та запровадити в судочинстві нові, прогресивні стандарти, необхідно залучити експертів. Саме тому питання такого масштабу вирішували перші особи Верховного Суду та представники органів урядування.

 

Поспішиш — КС насмішиш

Які норми закону можуть завадити проведенню конкурсу до ВАКС

Коли закони доробляються в останню мить, невідворотно до них закрадаються прогалини та неузгодженості. Якщо ж ідеться про епохальні акти, то недоліки законотворчості можуть перекреслити всі благі наміри. І неважливо, що це: звичайна недбалість чи далекоглядний задум.

 

Стягнення «на автоматі»

З процесу виконання судових рішень слід прибрати людський фактор

ОЛЕНА ТАТАРОВА, юрист ПК «Татаров Фаринник Головко»

Останніми роками однією з нагальних проблем України є стан виконання рішень суду. Відповідні статистичні дані майже не змінюються, незалежно від спроб удосконалити судово-виконавчу систему. Водночас європейська спільнота спонукає Україну до подолання цієї проблеми. Як спосіб оптимізації системи планується запровадити чергове ноу-хау — механізм автоматичного арешту коштів.

 

Кроки до оновлення

Суддям пообіцяли, що їх остаточно реформують до кінця 2019 року

Судова реформа може завершитись у наступному році. Та, щоб вона була успішною, необхідно впровадити єдину правничу професію та забезпечити незалежність володарів мантій.

 

Панацея від корупції

Від нової установи очікують прозорості та оперативності в покаранні високопосадовців

ОЛЕНА ДРОЗДОВА, адвокат, директор АБ «Дроздова та партнери», к.ю.н.

14 червня набув чинності закон «Про Вищий антикорупційний суд». Його стрімке ухвалення свідчить про сумлінне виконання Україною поставлених перед нею Європейським Союзом умов. Однак чи не стане такий поспіх на заваді справді якісній підготовці до початку роботи ВАКС? А може, це тільки чергова швидкоминуча профанація та вистава для Європи й МВФ?

 

Бійся друзів, що дари приносять

Наявність у телефоні месенджера стала однією з підстав для домашнього арешту законника

Він стільки разів скаржився до Вищої ради правосуддя та інших органів на тиск, що врешті-решт опинився в полі зору Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. І якщо в травні ВРП стала на його бік, то через 2 тижні дозволила заарештувати та відсторонила від роботи.

 

Слово на лезі відповідальності

Як подати «гарячу» новину про судовий процес і не «обпектися» позовом чи кримінальною справою

ІВАН ПАТРАМАНСЬКИЙ, суддя Ладижинського міського суду Вінницької області

Кожен журналіст чи політик прагне першим отримати і висвітлити інформацію, що «смакувала» б особі, яка її слухає, дивиться чи читає. При цьому мало хто задумується про юридичні наслідки публікації, законність і моральність своїх дій. Спробуємо розібратися, як не перетнути межі криміналу при оприлюдненні відомостей.

 

Урядовий демотиватор

Зарплату прокурора просять також визнати складовою його незалежності

Усі вже добре вивчили, що матеріальне забезпечення суддів є не особистим привілеєм, а складовою їх незалежності та професійного статусу. А чи можна поширити це твердження на прокурорів? Група народних депутатів уважає, що так.

 

Універсальний лікарняний

В ДКАК розповіли, як арбітражні керуючі уникають дисциплінарної відповідальності

Якщо арбітражний керуючий виконує свою роботу несумлінно чи відверто припускається порушень, його очікуватиме дисциплінарна відповідальність. Однак уникнути її можна, оскарживши рішення дисциплінарного органу в суді.

 

Після реформи будуть реформи

Без визначення стратегії розвитку система примусового виконання приречена на біг по колу

ОЛЕКСІЙ СОЛОМКО, радник Ader Haber

Хоч як би ретельно готувалася реформа, завжди виявляться камені, малі та великі, через які спотикатиметься практика її реалізації. Ще гірше, коли перетворення проводяться без чітко визначеної кінцевої мети, а власне заради самих змін. Схоже, така доля не оминула й реформи примусового виконання судових рішень.

 

Керівник банківської та фінансової практики ЮФ Evris СЕРГІЙ ПАПЕРНИК:

«Про такі високі процентні ставки депозитів, які пропонують наші банки, іноземці можуть тільки мріяти»

Питання, як зберегти та примножити свої статки, хвилює кожного українця. Здавалося б, найлогічніше довірити гроші фінансовим установам, як це робиться у всіх економічно розвинених країнах. Тим паче що таких установ в Україні більш ніж достатньо. Однак події останніх років показали, що безумовна довіра до банків є хибною позицією, адже, банкрутуючи, вони виявляються неспроможними повернути вкладникам кошти. На які преференції від держави може розраховувати вкладник? Чи є банки, застраховані від банкрутства? Як покращити фінансові позиції за допомогою новітніх технологій? Про це та інше розповів керівник банківської та фінансової практики, керівник напряму FinTech юридичної фірми Evris СЕРГІЙ ПАПЕРНИК.

 

Гарантії, від яких не відступити

Навіть можлива причетність особи до терористичної діяльності не виправдовує нелюдського поводження з нею

ОЛЕКСАНДР ДРОЗДОВ, адвокат, голова ВКДКА, перший проректор Вищої школи адвокатури, к.ю.н.

ОЛЕНА ДРОЗДОВА, адвокат, помічник першого проректора Вищої школи адвокатури, к.ю.н.

Тероризм і відповідальність осіб, з ним пов’язаних, завжди були в центрі уваги світової громадськості. В умовах, коли карта світу дедалі більше полум’яніє гарячими точками, це питання набуває особливого значення. І воно не могло пройти повз увагу Європейського суду з прав людини.