Закон і Бізнес


Штраф на пам’ять

Чим може обернутися для туриста мушля у валізі


Шкода, що на березі моря не можна знайти мушлю або корал відразу з чеком від Нептуна.

№24 (1374) 16.06—25.06.2018
30690

Із закордонної відпустки хочеться привезти сувенір, який нагадуватиме про відпочинок, або ж подарунки для друзів. Проте подібне бажання може закінчитися неприємностями ще на виїзді з країни, де ви побували.


Одна зі спільних для багатьох країн заборон — предмети старовини й археологічні артефакти. Причому в деяких країнах під це поняття потрапляють речі, що не мають історичної цінності, але вироблені 100 або навіть 50 (як у Фінляндії) років тому.

У Туреччині обмеження поширюються не тільки на куплені предмети, а й на знайдені на пляжі. Також установлена межа вартості всіх сувенірів — $1000. Санкції — від 4-х до 6 років ув’язнення. Також не можна вивозити корали, мушлі, сигари і тютюн (окрім кальянного).

З Єгипту теж забороняється вивозити черепашки, корали (якщо вони куплені в магазині, потрібно зберегти чек), антикваріат і золото на суму понад $3000. У Тунісі до цього переліку включені ще пальмове дерево, а також вироби з нього і хна.

А ось тайська митниця не пропустить об’єкти релігійного поклоніння, антикваріат, зображення Будди і бодхисатв (окрім тих, що на медальйонах). Не варто також намагатися провезти через кордон вироби зі слонової кістки, черепахового панцира, мушель, шкури тигрів і корали.

На індійському кордоні гарантовані неприємності, якщо в багажі знайдуть шкіру рептилій і шкури диких тварин, не кажучи про них самих, а також старовинні монети. Придбані ювелірні прикраси за вартістю не повинні перевищувати 2000 рупій (менш як 800 грн.), а місцеву валюту краще витратити до від’їзду.

Зі Шрі-Ланки заборонене вивезення рідкісних книжок, манускриптів на пальмових листках, виробів зі слонової кістки, колекцій монет і марок, необроблених коштовних і напівкоштовних каменів і навіть більш як 2 кг чаю.

І в Греції, і на Кіпрі також трепетно ставляться до артефактів, зокрема каменів з археологічних розкопок. Тому при купівлі сувенірів, а також ювелірних виробів та ікон завжди зберігайте чеки. Не можна вивозити предмети, знайдені на березі або на дні моря, навіть банальні мушлі.

У митному кодексі Франції є одна особливість: вивозити з країни (і ввозити також) не можна контрафактні товари, особливо підробки під місцеві бренди. Вважається, що покупець таких товарів послаблює промисловий і технологічний потенціал Франції, а за це передбачений штраф.

Не варто намагатися привезти з Голландії легальну там марихуану. Із цим виникнуть проблеми навіть у сусідніх країнах, не говорячи вже про «рідну» митницю.