Закон і Бізнес


В Мінюсті розповіли про інновації законопроекту про захист бізнесу


14.06.2018 13:16
3721

Міністерство юстиції України презентувало другий законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування».


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі Мінюсту.

Як зазначили в Мінюсті, в новому законопроекті колективну безвідповідальність замінять особистою відповідальністю конкретного чиновника, який підписав рішення, що призвело до порушення прав чи нанесення збитків підприємцям.

Притягнення порушників до відповідальності буде проходити за простою й логічною процедурою, яка нараховує 4 кроки: скарга підприємця чи особи на дії чи бездіяльність слідчого або прокурора, рішення суду про задоволення скарги (у ньому зазначається обов’язковість службового розслідування), безпосередньо службове розслідування, матеріальне або дисциплінарне стягнення.

Ще однією новацією, яка захистить права підприємців, є норма про те, що конкретний слідчий або прокурор може бути притягнутий до відповідальності незалежно від спливу терміну притягнення до дисциплінарної відповідальності. Крім того, держава гарантує постраждалій особі відшкодування збитків в разі кримінального порушення або дисциплінарного проступку з боку слідчого або прокурора.

Інша новація – у разі явних порушень з боку слідчого чи прокурора, наприклад, помилково прийшли не на те підприємство чи повторно порушили справу за аналогічною фабулою, потерпілий зможе оскаржити незаконні дії в суді.

Запропонований законопроект також надає право учасникам кримінального провадження заявляти клопотання про закриття кримінального провадження, якщо буде очевидне затягування строків розслідування з боку слідчих чи прокурорів.