Закон і Бізнес


Стартували тренінги для адвокатів у сфері правосуддя для дітей


13.06.2018 16:46
3696

У Львові та Харкові відбувся ряд тренінгів, впродовж яких адвокатів навчали медіації у кримінальних провадженнях щодо неповнолітніх.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі Мінюсту, стартував пілотний проект у сфері правосуддя для дітей. Мета проекту – впровадження кращих практик відновного правосуддя та профілактика правопорушень серед неповнолітніх.

На відміну від звичайного карального правосуддя, відновне правосуддя має на меті вивести дітей, які перебувають у конфлікті із законом, із кримінального процесу якомога раніше, запобігти вчиненню повторних злочинів.

Під час тренінгів учасники обговорили принципи та зміст відновного правосуддя, юридичні наслідки, які може мати процедура примирення, а також відпрацювали навички медіатора.

Зокрема, адвокати навчалися виступати у ролі медіатора між неповнолітніми, які є підозрюваними/обвинуваченими у вчиненні злочину, та постраждалою стороною.

Також присутні зупинилися на законодавчих змінах, необхідних для ефективного правосуддя щодо неповнолітніх, їх реабілітації та ресоціалізації.

Учасники навчання – 40 адвокатів. Ті з них, хто підтвердить здатність успішно проводити відновне правосуддя, достатні навички комунікації та рівень емпатії і проявить зацікавленість, будуть залучені посередниками в процедурах відновного примирення на базі центрів з надання БВПД у Львові, Харкові, Миколаєві та Одесі.

Наступні тренінги заплановані з 3 липня 2018 року у Миколаєві та Одесі.

Раніше у Мінюсті повідомили, що в Україні неповнолітніх злочинців поменшало у понад 3 рази.