Закон і Бізнес


Теплова автономія


№24 (1374) 16.06—25.06.2018
7934

Власники квартир повинні мати право відмовитися від централізованого опалення. Таку законодавчу ініціативу можна вважати вчасною з огляду на обіцяне підвищення тарифів на газ, що потягне, зокрема, зростання вартості теплової енергії.


Автор проекту «Про внесення змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (№8431) вважає, що чинні нормативно-правові акти фактично зобов’язують власника житла користуватися певною послугою, яка йому може бути не потрібною. Наприклад, якщо він тимчасово не проживає у квартирі або хоче встановити автономне опалення й не залежати від постачальника теплової енергії.

Пропонується на законодавчому рівні визначити процедуру відмови від постачання теплової енергії. Зокрема, зобов’язати надавача послуги безоплатно розробити технічні умови від’єднання.

Щоправда, виконувати роботи доведеться власним коштом. Крім того, це не звільнятиме від оплати опалення приміщень загального користування.

Водночас, як зазначають фахівці, відмова власника від опалення взагалі призводитиме до того, що сусіди «грітимуть» його квартиру за свій рахунок. Адже теплоізоляція всіх суміжних перекриттів і стін навряд чи буде можливою та економічно вигідною.