Закон і Бізнес


Голос із-за ґрат

В’язнів не можна автоматично позбавляти права обирати


№23 (1373) 09.06—15.06.2018
4302

Іноді Європейський суд з прав людини стикається із ситуацією, коли конвенційні гарантії порушені не положеннями закону, а нормами конституції. Неважко здогадатися, що для суддів зі Страсбурга має пріоритет.


Розглядаючи справу «Ramishvili v. Georgia», ЄСПЛ установив, що заявник був визнаний винним у змові з метою здирства й засуджений до 4 років позбавлення волі. Крім того, відповідно до п.2 ст.5 виборчого кодексу і п.2 ст.28 конституції Грузії його позбавили права брати участь у будь-яких виборах.

Він оскаржив таку заборону в Конституційному суді, пославшись на прецедентне право ЄСПЛ. Але КС Грузії визнав скаргу неприйнятною, оскільки таке обмеження передбачено конституцією.

Тоді заявник звернувся в Страсбург, уважаючи, що позбавлення громадянських прав призвело до порушення ст.3 Протоколу №1 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

У рішенні від 31.05.2018 ЄСПЛ констатував, що «загальний, автоматичний і невиборчий характер заборони стосувався всіх осіб, засуджених за злочин, незалежно від строку покарання, а також характеру або тяжкості злочину». А таке обмеження суперечить ст.3 Протоколу №1 до конвенції. І хоча парламент у 2011 році вніс поправки до кодексу й конституції, заявник не зміг брати участі в парламентських виборах 2008 року.