Закон і Бізнес


Слідчим хочуть полегшити роботу


08.06.2018 11:37
9143

ВР має намір ввести інститут кримінальних проступків, що дозволить забезпечити швидке розслідування кримінальних правопорушень невеликої тяжкості, а також надасть можливість зосередити діяльність слідчих апаратів на розслідуванні тяжких та особливо тяжких злочинів.


Верховна Рада України прийняла за основу проект Закону №7279-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Законопроектом пропонується запровадити спрощений порядок досудового розслідування у формі дізнання всіх кримінальних правопорушень  невеликої тяжкості, що, безумовно, сприятиме зменшенню навантаження на органи досудового слідства.

Також документом пропонується змінити класифікацію кримінальних правопорушень на кримінальні проступки, нетяжкі, тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Всього пропонується 126 складів кримінальних проступків.

Проектом пропонується кримінальним проступком визначити діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Запровадження інституту кримінальних проступків передбачає унесення змін до чинного Кримінального кодексу України.

Згідно з змінами, що вносяться до КК, передбачено вимоги про те, що засуджені за вчинення кримінального проступку, після відбуття покарання визнаються такими, що не мають судимості.

А ось для тих, хто буде їздити за кермом напідпитку відповідальність, навпаки, збільшується і буде не адміністративною, а кримінальною.