Закон і Бізнес


І таємно, і відкрито


№23 (1373) 09.06—15.06.2018
4252

Обрання нового омбудсмена відбулося із порушенням процедури. На цьому наполягають народні депутати, наводячи розлогий перелік відхилень від Регламенту ВР. Насамперед — щодо порядку голосування.


Як зазначено у поданні, що надійшло на вул.Жилянську, 15 березня цього року парламент обрав уповноваженого ВР з прав людини, не дотримавшись вимог щодо таємної процедури голосування, що міститься у профільному законі. Натомість була застосована «свіжа» норма Регламенту, яку, між іншим, схвалили «причепом» до нової редакції закону «Про Конституційний Суд України».

Більше того, як відзначають нардепи, під час розгляду поправок до проекту закону про КС (№6427-д) відбулася маніпуляція з боку спікера. Адже нардеп озвучив пропозицію підтримати таємну процедуру обрання омбудсмена, але головуючий назвав номер поправки, що стосувалася іншого положення.

Схоже, ні більшість нардепів, які проголосували у цей момент «за», ні ті, хто потім вносив зміни до обох законів, не зрозуміли що саме схвалено. Таким чином, на момент обрання Людмили Денисової були чинними дві норми одного рівня, але протилежного змісту. Й тепер КС повинен визначитися, чи можна назвати законотворчістю процес, який фактично не залежить від волевиявлення нардепів.

Втім, є претензії в авторів подання і до процедури обрання омбудсмена, яка розтягнулася майже на рік. І тепер перебування Л.Денисової на посаді залежить від того, чи буде КС настільки ж принциповим, як під час визнання неконституційними законів про мовну політику чи референдум.