Закон і Бізнес


Однакові критерії високої матерії

РСУ заходилась уніфікувати церемоніальні атрибути служителів Феміди


Судова влада, №1 (988) 01.01—11.01.2011
3316

На відміну від попередніх зібрань Ради суддів, які проходили в приміщенні Державної судової адміністрації та нагадували радше робочі наради, останнє засідання 2010 року провели у святковій атмосфері. Представники вищого органу суддівського самоврядування повернулися до традиційного «офіціозу», запровадженого попереднім складом РСУ, недарма. 24 грудня в залі Кловського палацу вшановували колег, які війшли у відставку та яким Президент присвоїв звання «заслужений юрист України». Також члени ради здійснили кадрові ротації на верхівці ДСАУ й унесли доповнення до Положення про автоматизованому систему документообігу суду. На останок вони вирішили перейти від змісту до форми й обговорили проблему різноманіття кольорової гами суддівської «уніформи».


Перманентні ротації

Спершу присутні вирішили провести чергові зміни в керівному складі ДСАУ. Нагадаємо: перші перестановки члени РСУ здійснили на своєму першому засіданні. Тоді вони задовольнили заяви Івана Балаклицького та Олександ¬ра Лощихіна, які вирішили залишити посади, відповід¬но, керманича цієї установи та його заступника. Втім, керівне крісло, як відомо, довго вільним не буває, тому відразу І.Балаклицькому знайшли заміну в особі Руслана Кирилюка. Останній клопотав, щоб його попередник працював у адміністрації й далі. Члени РСУ врахували побажання новоспеченого керманича.
Тож І.Балаклицький став першим очільником ДСАУ. Віктору Лиханському, який обіймав цю посаду, вручили портфель заступника. Потім Р.Кирилюк попросив призначити собі ще одного заступника. Ним став Володимир Півторак.
Згодом рада ухвалила рішення звільнити з посади заступника адміністрації Віктора Капустинського через переведення його для подальшої роботи в апараті Вищого спе¬ціалізованого суду з роз¬гляду цивільних і кримінальних справ (нині він очолює апарат ВЦКС).
На черзі — нові зміни в складі заступників голови ДСАУ. Цього разу намір залишити адміністративну посаду виявив В.Лиханський. Як поінформував присутніх Р.Кирилюк, його колега написав заяву за власним бажанням. Вона була задоволена членами РСУ.

Немає межі вдосконаленню

Заразом учасники засідання вирішили вдосконалити і структуру апарату ДСАУ. Як розповів керманич останньої, така потреба виникла у зв’язку з оптимізацією роботи очолюваного ним органу і зміною його функцій, зокрема формуванням секретаріату Вищої кваліфікаційної комісії суддів (раніше орга¬нізаційним забезпеченням діяльності кваліфкомісій опікувався відділ ДСАУ. — Прим. ред.). «Після зміни структури ДСАУ ми плануємо більше своїх сил і ресурсів, перш за все людських, спрямувати на забезпечення діяльності рад суддів, у тому числі спеціалізованих, які зараз працюють автономно», — поділився планами Р.Кирилюк. За його словами, якихось істотних змін до структури судової адміністрації вносити не пропонується, єдине, що необхідно, це створити додаткові підрозділи ДСАУ й ліквідувати деякі старі. Оновлена структура має налічувати 151 штатну одиницю, як це було за¬тверджено Кабінетом Міністрів.
Головуючий Ярослав Романюк нагадав присутнім, що відповідно до законодавчих змін цю структуру має затверджувати своїм наказом керманич ДСАУ за пого¬дженням з РСУ. Оскільки до запропонованого документа в членів ради зауважень не виникло, вони вирішили його погодити.
Також представники органу суддівського самоврядування внесли зміни до Положення про автоматизовану систему документообігу суду (про перипетії ухвалення цього документа наше видання інформувало в №48/2010. — Прим. ред.). Як нагадала присутнім секретар ради Тетяна Козир, цей механізм почне працювати вже з 1 січня 2011 року. Однак, за її словами, коли положенням спробували керуватись в обителях Феміди, виникла необхідність технічно відредагувати два його пункти. За інформацією доповідачки, вихід з ладу обладнання не охоплює таких понять, як зне¬струмлення електромережі суду або збої комп’ютерних програм. Також є певні суперечності щодо протоколу про автоматичний розподіл справ. Т.Козир розповіла, що ці пропозиції надійшли від представників різних видів юрисдикції й були погоджені в робочому порядку. У свою чергу керманич вищого органу суддівського самоврядування Я.Романюк поінформував, що цю систему вже тестували у Вищому господарському суді і в процесі її апробації виявилися недоліки, які потрібно усунути. Аналогічно, за словами головуючого, вчинили й у Печерському районному суді м.Києва: спробувавши застосувати автоматизовану систему, там виявили певні неузгодженості. Відтак присутні вирішили врахувати побажання колег і внесли відповідні зміни до положення.

«Екіпіровка» одна для всіх

Також Я.Романюк знову порушив питання про одяг служителів Феміди. На переконання голови ради, ця проблема, хоч на пер¬ший погляд і видається дріб’язковою, має «серйозне підгрунтя». Він нагадав: згідно з ч.2 ст.16 закону «Про судоустрій і статус суддів» здійснювати правосуддя слід у мантії та з нагрудним знаком, зразки яких затверджує РСУ. За інформацією доповідача, вищий орган суддівського самоврядування це зробив ще в травні 2003 року. Тоді було визначено, що всі судді мають носити мантії чорного кольору, виняток зробили лише для представників Верховного Суду, їм дозволити одягати мантії бордового кольору. Щоправда, як з’ясувалося, цього дрес-коду дотримуються не всі: у Вищому адміністративному суді носять мантії темно-синього кольору, інший колір професійного одягу хочуть обрати для себе й судді ВЦКС. При цьому Я.Романюк нагадав присутнім сумнозвіс¬ну прес-конференцію на той час очільника Львівського апеляційного адміністративного суду Ігоря Зварича, на якій судді були одягнуті в мантії, а нагрудні знаки були не на стрічках, як затверджено вищим органом суддівського самоврядування, а на «ланцюгах». «На мою думку, мантія і нагрудний знак — церемоніальні речі. Судова система є єдиною: всі суди розглядають справи й ухвалюють рішення іменем України, а тому такі церемоніальні речі повинні бути єдиними для всієї судової системи, згідно з тим зразком, який у свій час затвердила РСУ», — відзначив головуючий. На його переконання, такої «відцентровки», коли якась із обителей Феміди вважає себе особливою й одягає відмінний від стандартного профе¬сійний одяг, допускати не можна.
Аби подібні ситуації не повторювалися, керманич ради запропонував створити робочу групу, яка б ви¬вчила дану проблему. Здій¬снювати перевірку щодо дотримання окремими судами класичної форми одягу доручили членам РСУ Галині Канигіній, Раїсі Хановій і Т.Козир, які представляють різні види юрисдикції.
Фінальним акордом засідання стало вшанування суддів у відставці, котрим Президент указом від 17 грудня 2010 року присвоїв звання «заслужений юрист України». Ось і виходить, що суддю зустрічають за одягом, а прово¬джають — за досягненнями.

Ольга КИРИЄНКО