Закон і Бізнес


«Если друг оказался вдруг…»


№23 (1373) 09.06—15.06.2018
9207

Потрапивши у скрутні життєві обставини, зрадити може навіть старий приятель. У цьому переконався суддя з Дніпра, проти якого, за його твердженнями, правоохоронні органи організували провокацію.


Коли в кабінеті Андрія Леонова з Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська знайшли чималу суму грошей, він одразу заявив, що їх підкинули працівники НАБУ та місцевого управління СБУ. Причому обшук проводили через 9 днів після нібито передання коштів і «недорахувалися» майже 250 тис. грн.

З ухвали на проведення обшуку А.Леонов дізнався, що заяву про вимагання хабара написав його друг, з яким він товаришував понад 13 років. Як припускає суддя, працівники СБУ якимось чином змусили того взяти участь у провокації підкупу.

Також у повідомленні до Вищої ради правосуддя (№2639/0/6-18) суддя нагадав, що раніше скаржився на візит майже 150 невідомих осіб, які прийшли до його подвір’я, погрожували вбивством і намагалися підпалити гараж. На півроку раніше схожий інцидент стався в приміщенні самого суду. Обидві події відбувалися за участю депутата Дніпропетровської обласної ради А.Гайворонського та адвоката С.Сироватки. Однак ні Рада, ні правоохоронні органи ніяк на це не відреагували.

Суддя, напевне, не знав, що 24 травня ВРП таки відреагувала на його звернення — від Генпрокуратури зажадали інформації про перебіг розслідування, а від кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури області — оцінки дій колеги.

Прикметно, що це рішення Рада винесла того ж дня, коли проводився обшук у кабінеті судді. Те, чи є зв’язок між цими подіями, ВРП, мабуть, з’ясовуватиме, коли розглядатиме подання про дозвіл на взяття А.Леонова під варту чи відсторонення його від роботи. Проте поки що такого питання в порядку денному ВРП не значиться.