Закон і Бізнес


НБУ пропонує ідентифікувати громадян за банківськими картами


01.06.2018 13:59
3558

Національний банк запропонував новий спосіб для дистанційної ідентифікації в Україні. Регулятор має намір використовувати BankID для отримання громадянами адміністративних, банківських, комерційних та інших послуг.


Проект відповідної постанови розміщено для громадського обговорення на сайті Національного банку України, повідомляє «ЗіБ».

Зараз за допомогою системи BankID можна отримувати адміністративні послуги, але оновлення дозволить використовувати її як один із інструментів ідентифікації для надання банківських послуг та дистанційного відкриття рахунків для нових клієнтів.

Крім того, комерційні компанії зможуть надавати послуги клієнтам банків дистанційно, наприклад, для абонентів мобільних операторів.

Нацбанк зазначив, що на 1 квітня українськими банками емітовано майже 60 млн платіжних карт, з допомогою яких клієнти можуть бути ідентифіковані.

В НБУ впевнені, що система BankID здатна стати наймасовішим засобом для дистанційної ідентифікації в Україні за умови підтримки системи та підключення до неї банків України.

Національний банк у 2015 році розпочав проект BankID — Єдиної національної системи електронної дистанційної ідентифікації фізичних та юридичних осіб. Впровадження системи спрямоване на створення можливості здійснення банками України електронної дистанційної ідентифікації клієнтів та надання громадянам України віддаленого доступу до державних та адміністративних послуг.

Підключення до системи BankID є безкоштовним для українських банків та компаній.