Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N22 (1372). 4 червня - 8 червня 2018 р. Анонс публікацій


01.06.2018 12:58
3418

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N22 (1372). 4 червня - 8 червня 2018 року.


Голова Ради суддів, суддя Великої палати Верховного Суду Олег ТКАЧУК:

«Суди позбулися старих звичок. А до тих, які не встигли цього зробити, РСУ готова приїхати і допомогти»

Три місяці тому на XV з’їзді суддів було оновлено склад РСУ. Як водиться, від новобранців очікували нових підходів до організації роботи вищого органу суддівського самоврядування. І один вже можна побачити в дії: тепер члени РСУ проводитимуть засідання в різних регіонах, аби дізнатися про проблеми, з якими стикаються їхні колеги. Після першого такого виїзного засідання голова РСУ, суддя Великої палати Верховного Суду Олег ТКАЧУК поділився із «ЗіБ» як своїми враженнями від поїздки, так і поточними планами роботи колегіального органу.

 

Заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин ГВОЗДІЙ:

«Ми готові до системних змін без перегляду положень профільного закону»

Представники самоврядних адвокатських органів переконані, що зміни потрібні, однак новації, які пропонують реформатори, заблокують доступ до професії. Водночас у Національній асоціації адвокатів України мають власне бачення вдосконалення норм. Які корупційні ризики несе ідея щодо доступу до адвокатури виключно через інститут помічника адвоката? Як складатимуть іспит ті, хто прагне отримати свідоцтво? Про це та інше розповів заступник голови Національної асоціації адвокатів України, Ради адвокатів України Валентин ГВОЗДІЙ.

 

«Який голос, такий і відголос»

Створення ВАКС стимулюють поданнями про зняття депутатської недоторканості з «опозиційників»

Є така прикмета: якщо в парламенті розглядається непопулярна реформа, чекай подань про зняття депутатської недоторканності з когось із народних обранців. Бо так легше й дешевше переконувати опонентів у необхідності підтримати законопроект. Щоправда, як свідчить історія, така поступка забудеться того ж дня.

 

«Валютні терни» 

Які операції НБУ дозволяє українцям без ліцензії

АНДРІЙ КИФАК, юрист ЮФ «АНК»

Здавалося б, ще недавно за сам факт наявності банківського рахунку за кордоном можна було потрапити за ґрати. Нині ж, з одного боку, регулятор оголосив курс на лібералізацію валютного законодавства, а з другого — медіа пістрявлять заявами про «план BEPS» та інші заходи, які насилу можна назвати такою. Проаналізуємо поточну ситуацію та кінцеву мету заявлених змін.

 

«Посада на додачу до диплома»

Новий підхід до навчання майбутнього покоління людей у мантіях суттєво відрізняється від колишніх концептів

Майже 300 кандидатів на посади суддів скоро складуть вирішальний іспит і матимуть шанс поповнити лави служителів Феміди. Про пройдений шлях і подальші трансформації у навчальному процесі відзвітували керівники Національної школи суддів і представники міжнародних проектів.

 

«Марний контроль»

Визнання норм неконституційними не повертає громадянам ні порушених прав, ні втрачених коштів

Конституційний Суд зробив добру справу: скасував положення закону, яким громадян позбавляли права на дострокову пенсію. Проте знову виникло питання щодо можливості відновлення порушених соціальних гарантій.

 

«Життя без корупції»

Юридичний бізнес готовий працювати в рамках закону й закликає до цього своїх клієнтів

Недієвість механізмів боротьби з корупцією змусила підприємців об’єднуватися в антикорупційні клуби, кожен із членів яких добровільно зобов’язується провадити свою діяльність відповідно до стандартів законності та доброчесності. Не стоїть осторонь і юридичний бізнес.

 

«Невдалий відвід»

Адвокат намагався дискредитувати суддю електронним листом і квитанцією

Журналісти критично ставляться до будь-яких фактів, оприлюднених зацікавленими особами, через професійні стандарти. Юристи ж повинні це робити в силу своїх обов’язків. Якщо і перші, і другі сприймають усе за чисту монету, то або тому, що хочуть у це вірити, або самі ці докази і створили.

 

«Посередник у мантії»

Вирішення спору за участю судді: основні процесуальні моменти та перша практика застосування

КАТЕРИНА СПИРИДОНОВА, адвокат, партнер ЮК «Боссом Груп»

Змінами до процесуальних кодексів фактично запроваджено абсолютно нову процедуру — примирення сторін суддею. Для останнього роль посередника є новою, оскільки врегулювання та вирішення спору — це різні речі.

 

«Солдат спить — служба іде»

Бійця, котрий перехилив чарчину, врятує від відповідальності малозначність скоєного

ГЕННАДІЙ САЛАЙ, виконувач обов’язків голови Апеляційного суду Чернігівської області

Найчастіше на заваді притягненню до відповідальності військовослужбовця-правопорушника стає недбалість або затримка при складанні протоколу уповноваженим органом. На це звернено увагу в узагальненні практики розгляду місцевими судами військових адміністративних правопорушень, підготовленого в Апеляційному суді Чернігівської області. 

 

«Феміда проти Гіппократа»

Донори як товар, нехтування конфіденційністю пацієнтів та інші сюрпризи трансплантології по-новому

Правники та представники людей у білих халатах обговорили прийнятий у другому читанні акт у світлі медичної реформи і виявили багато чорних плям як у законодавчій базі, так і в практичному застосуванні норм.

 

««Залежне» розслідування»

Рішення КС жодним чином не вплине на якісний склад доказової бази

ОЛЕГ ТАТАРОВ, старший партнер ПК «Татаров Фаринник Головко», д.ю.н.

Місяць тому Конституційний Суд заперечив проведення слідства органами, що перебувають в одній системі з потенційними підозрюваними. Нині парламент має визначитися, кому передати ці функції. Якою ж буде доля доказів, зібраних органом, який, як виявилося, не є «незалежним»? Чи не стане рішення КС підставою для оскарження результатів такого досудового розслідування?

 

«За ознаками характеру та змісту»

Юрисдикція спорів за участю ФГВФО залежить від того, які функції реалізує уповноважена ним особа

ОЛЕНА СЕДЛЕР, адвокат, Юридична фірма «Салком»

З огляду на велику кількість банків, що перебувають у стадії ліквідації, значного поширення набули спори, пов’язані з оскарженням дій Фонду гарантування вкладів фізичних осіб або його уповноваженої особи. У цьому аспекті важливими є правові висновки Великої палати Верховного Суду щодо юрисдикції таких справ.