Закон і Бізнес


Коли сусіди — свято

За шум уночі або у вихідний можуть виселити


Німці охоче допомагають один одному: можуть полити квіти або купити продукти самотьному сусіду, який захворів.

№22 (1372) 02.06—08.06.2018
Інга ВАННЕР, DW
27971

25 травня у Німеччині відзначався день сусідів. Яких правил важливо дотримуватися, щоб зберегти з ними гарні взаємини? Про що їх можна просити і чого не можна позичати?


У кожному багатоквартирному будинку існують правила внутрішнього розпорядку. Так, з 22:00 до 6:00 забороняється шуміти. Якщо планується вечірка, треба обов’язково попередити сусідів про можливий шум і (або) запросити їх зайти в гості. Найкращий спосіб зробити це — оголошення в під’їзді.

Також слід дотримуватися передбаченої в багатьох містах і громадах «тихої години». Зазвичай вона триває з 13:00 до 15:00 (в суботу — з 12:00). В цей час забороняється включати газонокосарку, дриль та інші гучні прилади, грати на музичних інструментах. З 17:00 всі особливо шумні прилади потрібно вимикати. А з 20:00 не можна, наприклад, викидати склотару в контейнер для збирання скла.

Неділя у Німеччині — вихідний. Цього дня не заведено прибирати, прати і тим більше розвішувати білизну у дворі або на балконі.

Палити можна тільки у квартирі або на балконі. Той, хто всупереч забороні курить у під’їзді, підвалі або підсобних приміщеннях, ризикує заплатити значний штраф, а то й зовсім залишитися без даху над головою. Регулярне ігнорування внутрішнього розпорядку теж може призвести до розірвання договору оренди.

Не заведено у Німеччині позичати в сусідів сіль, хліб або сірники. Але мешканці, які недавно переїхали, можуть звернутися з проханням позичити дриль, викрутку й інші інструменти.