Закон і Бізнес


Хто відповість за лихо?

Європарламент і Раду ЄС звинуватили в недостатній боротьбі з парниковими газами


Через кліматичні аномалії страждають не тільки ліси, а й туристи, відпочинок яких може порушити природний катаклізм.

№22 (1372) 02.06—08.06.2018
3939

Власник лісового господарства, а також 9 сімей з 6 європейських країн подали до суду на установи Європейського Союзу за те, що ті не докладають достатньо зусиль для запобігання кліматичним змінам.


У Португалії минулого року від стихійних лих загинули більш як сто чоловік і згоріло понад 100 тис. га лісу. Це стало результатом надзвичайної посухи, що охопила 80% території країни, й урагану «Офелія».

Розташований у Люксембурзі Європейський суд загальної юрисдикції прийняв позов від потерпілих сімей. Їх представляють на безплатній основі троє адвокатів, які виклали юридичні аргументи і наукове обґрунтування справи на 100 сторінках.

Як розповів один з них у коментарі Euronews, позивачі просять суд визнати, що нинішні закони недостатньо дієві й повинні бути скасовані, оскільки дозволяють Євросоюзу до 2030 року викидати дуже багато парникових газів. Також у позові є клопотання про судову заборону на викиди. Позивачі стверджують, що шкоди вже заподіяно, тому її не потрібно посилювати.

Позов поданий проти Європарламенту і Ради ЄС за розробку законодавства про скорочення викидів вуглекислого газу «лише» на 40% порівняно з рівнем 1990 року.

Захисники навколишнього середовища вже подавали до суду на уряди Бельгії, Ірландії, Нідерландів. Але вперше через зміни клімату можуть відповідати органи влади Євросоюзу.