Закон і Бізнес


Про права затриманного


№22 (1372) 02.06—08.06.2018
5349

У разі необхідності прокурор не позбавлений процесуальної можливості провести перевірку з питань законності поводження із затриманою особою. Це підкреслив Верховний Суд у постанові від 22.05.2018.


Хильнувши зайвого, чолов’яга наніс своїй дружині, яка за станом здоров’я не могла пересуватись самостійно, кілька ударів по обличчю, а згодом почав її гамселити дерев’яною палицею. Від отриманих травм жінка померла. Суд першої інстанції засудив чоловіка за ч. 2. ст. 121 Кримінального кодексу до 8 років позбавлення волі.

Засуджений подав апеляційну скаргу, в якій стверджував, що причиною смерті жінки стала хвороба печінки, а тілесні пошкодження були нанесені при необережному транспортуванні тіла померлої. До того ж скаржник вказував на те, що на початковій стадії досудового розслідування до нього з боку правоохоронців були застосовані незаконні методи.

Апеляційним судом скарга була відхилена.

До касаційної інстанції звернувся прокурор, переконаний, що апеляційний суд не дослідив належним чином доводи засудженого.

У постанові № 225/4456/15-к ВС в складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного кримінального суду зазначається, що у касаційній скарзі не міститься переконливого обґрунтування незаконності прийнятого по суті рішення. Викладені прокурором доводи щодо окремих недоліків ухвали не стосуються суті самого судового рішення і не є достатніми для його скасування.