Закон і Бізнес


Вілкул, який допоміг ГПУ збільшити бюджет, тепер зможе сам оцінити підсумки судової реформи


29.05.2018 14:18
5366

Генеральна прокуратура України дала гарний урок народному депутату, співголові «Опозиційного блоку» у Верховній Раді Олександру Вілкулу. Останній, підтримавши рік тому збільшення бюджету відомства, як «подяку» отримав подання генпрокурора Юрія Луценка про надання ВР згоди на притягнення його до кримінальної відповідальності.


Нагадаємо, 13 липня 2017 року Закон про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік» (проект №6600) підтримала мінімально необхідна кількість народних депутатів - 226, серед яких був і голос (фактично вирішальний) О.Вілкула. Документом збільшувалися витрати, зокрема, «на вирішення нагальних проблемних питань оборони, громадського порядку і безпеки держави», в тому числі, Генеральної прокуратури.

Також примітно, що співголова Оппоблоку і його дніпропетровська депутатська група проголосували як за основу, так і в цілому за зміни до Кримінального процесуального кодексу, запропоновані Президентом (проект №6232).

Іншими словами, своїм голосуванням він фактично допоміг профінансувати ті репресії і плутанину в судовій системі, в яких сьогодні активно звинувачують владу сам нардеп і його колеги по фракції.

У той же час, ситуація, пов'язана зі зняттям недоторканності з О.Вілкула, на думку експертів, відрізняється від аналогічних процедур по нардепам від Опозиційного блоку Михайлу Добкіну і Вадиму Новінському. Адже злочин, в якому його підозрюють, цілком обгрунтовано, а перспектива взяття під варту реальна. Джерела в судовій системі вважають, що відразу після зняття недоторканності О.Вілкул може бути заарештований.

Нагадаємо, за даними Генеральної прокуратури, О.Вілкул, перебуваючи на посаді голови Дніпропетровської ОДА, протягом 2011-2012 років видав розпорядження про зміну цільового призначення земельних ділянок площею 21 га нібито з земель запасу сільськогосподарського призначення (пасовища), а насправді з земель колективної власності пайовиків двох сільськогосподарських підприємств Нікопольського району. Також його звинувачують в тому, що він видав розпорядження про зміну цільового використання 23 земельних ділянок загальною площею понад 45 га, які перебували у власності товариства з обмеженою діяльністю «Арт Ленд», із земель сільськогосподарського призначення на землі промисловості.

Закон і Бізнес