Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N21 (1371). 26 травня - 1 червня 2018 р. Анонс публікацій


25.05.2018 12:10
3362

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N21 (1371). 26 травня - 1 червня 2018 року.


 «Сподіваємося, що ті, хто нині проходить спецпідготовку, стануть провідниками утвердження довіри суспільства до правосуддя».

Так влаштовані всі школи: тільки-но попрощаєшся з одними учнями, як час готуватися до прийому нових. Тому кореспондент «ЗіБ» запитав у ректора Національної школи суддів Миколи ОНІЩУКА, які особливості нинішнього навчального курсу, а також про плани на наступний набір.

 

 «Практика GR не є корупцією і має свої правила та принципи».

Судова реформа та реалії сьогодення ставлять перед адвокатами нові вимоги. Про те, як справа стає резонансною, до чого повинен готуватись адвокат, захищаючи відомого клієнта, участі в яких кейсах варто уникати, а також про основи Government Relations розповіла член правління Асоціації адвокатів України, керуючий партнер компанії Pavlenko Legal Group Олександра ПАВЛЕНКО.

 

ВАКС — наше все!

Наполегливі поради та заклики ззовні фактично не залишали народним депутатам жодного шансу не погодитися на умови створення нового спеціалізованого суду. Питання полягало лише в тому, коли саме доведеться голосувати.

 

Ні кінця, ні краю

 ЄСПЛ не вимагає негайного скасування мораторію на землю. Але дорікнув владі у непередбачуваності.

Прибічники скасування мораторію на продаж сільськогосподарських угідь отримали суттєву підтримку зі Страсбурга. Там вирішили, що не передбачуване за строками обмеження права власності суперечить конвенційним гарантіям. Тож тепер цей аргумент можуть використати як парламентарі, так і Конституційний Суд.

 

Перша пішла…

У КС почали розбиратися зі скаргами громадян на законодавство

Інститут конституційної скарги, про який так довго говорили правники, нарешті почав працювати. 21 травня відбулося перше пленарне засідання, на якому розглядалося подання щодо неконституційності ч.2 ст.221-1 Кодексу про адміністративні правопорушення.

 

Рахуйте уважніше!

Фінансовий експерт рекомендує жінкам-адвокатам зберігати гроші в іноземній валюті.

На думку фінансового експерта, зайві гроші найкраще обмінювати на фунти стерлінгів чи швейцарські франки або зберігати в державних банках. А от купівля квартири з комерційною метою вже себе не виправдовує.

 

Навчальний експрес

НШС розкрила секрети підготовки майбутніх суддів з-поміж помічників.

Минуло два місяці відтоді, як у Національній школі суддів почали навчання 285 слухачів за експрес-програмою. Новий формат освіти, стислі терміни, досвідченість кандидатів. Як ці зміни сприймають самі претенденти на мантії й чи готові вони її одягти?

 

Здійснення без вручення

ВРП так і не з’ясувала, коли законниця стала підозрюваною, але від роботи її відсторонила.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура нібито заскочила на гарячому чергового хабарника. Проте навіть не зверталася до Вищої ради правосуддя по дозвіл на його арешт, вирішивши обмежитися відстороненням від роботи. Утім, сам процес розгляду клопотання був цікавішим за результат.

 

Медіатор ad hoc

Чи дійсно допомога служителя Феміди сприятиме розв’язанню спорів?

АНТОН АВРАІМОВ, юрист Правової корпорації «Татаров Фаринник Головко»

У процесуальних кодексах нині передбачена процедура вирішення спору за участю судді. Незважаючи на досить невеликий строк з моменту їх прийняття, вже можна говорити про більш-менш активне застосування цієї досить цікавої новели.

 

Обійдемося без Страсбурга

ВРП заперечила імператив звільнення законників на підставі рішень ЄСПЛ.

У Вищій раді правосуддя не вбачають необхідності в додатковій підставі для звільнення служителів Феміди. На думку Ради, і наявних цілком достатньо. Та і європейські експерти не вносили таких пропозицій.

 

Гра на упередження

Обмеження прав власності боржника є гарантією справедливої сатисфакції.

СВІТЛАНА ДИКУН, суддя Апеляційного суду Тернопільської області

Законодавець збалансував права особи, котра ініціює питання про застосування заходів забезпечення позову, й особи, щодо якої такі заходи застосовано. Та іноді суди вимагають від позивача завеликої застави. Питання, на які потрібно звертати увагу в такому разі, проаналізували в Апеляційному суді Тернопільської області.

 

Суб’єктивний фільтр

Правосуддя має базуватися на принципі об’єктивності.

ІГОР КОТОВИЧ, юрист ЮФ «TOTUM»

Час від часу в парламенті з’являються ініціативи, покликані дати сторонам більше шансів на доступ до касаційної інстанції. Мовляв, суб’єктивізм доповідачів призводить до великої кількості відмов, зокрема через необґрунтованість скарг. Проаналізуємо, чи потрібна така опція і які ризики потягне за собою її скасування.

 

Касатора так і не почують

Посилання на необґрунтованість скарги або його відсутність не завадить самому факту відмови у відкритті провадження

ДІАНА КОЛОМІЙЦЕВА, адвокат, керуючий партнер ЮК «Боссом групп», к.ю.н.

У парламенті вважають, що нова редакція ст.394 Цивільного процесуального кодексу зумовлює появу необґрунтованих відмов у відкритті касаційного провадження. Для виправлення ситуації зареєстрована відповідна законодавча ініціатива. Та чи буде завдяки їйдосягнута поставлена мета?

 

Чи є життя без ДБР?

Намагання органів прокуратури провести досудове розслідування в обхід ч.4 ст.216 КПК роблять зібрані докази недопустимими

МИКОЛА ПОГОРЕЦЬКИЙ, Київський національний університет ім. Т.Шевченка, д.ю.н., професор, заслужений діяч науки і техніки України

ОЛЕКСАНДР СТАРЕНЬКИЙ, Київський національний університет ім. Т.Шевченка, к.ю.н.

У 2012 році в Кримінальному процесуальному кодексі з’явилася згадка про Державне бюро розслідування, яке слід було створити не пізніше 5-річного строку. Проте після прийняття у 2015-му відповідного закону цей орган так і не запрацював. Хто ж сьогодні уповноважений розслідувати злочини, віднесені до підслідності ДБР? І чи можна перекладати ці функції на інші органи?