Закон і Бізнес


РСУ вимагає налагодити роботу Голосіївського райсуду Києва


23.05.2018 12:16
3940

Рада суддів України здійснила перевірку діяльності Голосіївського райсуду міста Києва, в результаті якої виявила значні порушення: відсутні нарадчі кімнати, недостатня кількість кабінетів і залів судових засідань, не проводяться збори судів, не обрано голову суду та його заступника.


Як повідомили в прес-службі РСУ, на засіданні, що відбулося 18 травня у місті Сєвєродонецьку, Луганської області, було оприлюднено та обговорено результати перевірки діяльності Голосіївського районного суду міста Києва, повідомляє «ЗіБ».

Коментуючи результати перевірки, голова Ради суддів України Олег Ткачук зазначив, що на превеликий жаль організація роботи Голосіївського районного суду міста Києва не відповідає вимогам, які здатні забезпечити належний рівень здійснення правосуддя, незалежність суддів у цьому суді.

Площа приміщень у яких працюють судді та працівники апарату Голосіївського районного суду міста Києва не дозволяють суддям якісно працювати, наявні приміщення не відповідають санітарно-технічним вимогам. Відсутня достатня кількість залів судових засідань, відсутні нарадчі кімнати, які безпосередньо примикають до залів судових засідань, недостатня кількість кабінетів для працівників апарату суду. Судовий розгляд цивільних справ, як правило, відбувається у кабінетах суддів. При цьому, секретарі судових засідань під час слухання справи знаходяться у сусідніх кабінетах і слідкують за процесом через навушник.

В ході перевірки встановлено, що останні збори суддів в Голосіївському районному суді міста Києва відбулися 16 травня 2017 року хоча повинні проводитися не рідше ніж раз на три місяці. З моменту проведення останніх зборів суддів цього суду до сьогодні було заплановано більше 10 раз провести збори суддів даного суду, але через відсутність кворуму жодного разу збори не відбувались (зазвичай без поважних причин на збори не з’являлося семеро суддів). Тобто майже рік не проводяться збори і не вирішуються нагальні питання щодо належної організація роботи даного суду. Не обрано голову суду, заступника голови суду.

Більше того, судді Н.Кухарська та М.Єсауленко, які переведені до цього суду шляхом відрядження, розглядають тільки справи про адміністративні правопорушення, позаяк зборами суддів їм не визначено спеціалізацію розгляду справ.

Планування роботи суду, прийом громадян не здійснюється.

З цього приводу РСУ ухвалила Рішення №20, в якому чітко розписані завдання і рекомендації колективу суддів, апарату суду, Державній судовій адміністрації України.

Зокрема Рада суддів ухвалила рекомендувати ДСА вжити невідкладних заходів для переміщення Голосіївського районного суду міста Києва в приміщення, яке дозволило б організувати роботу та належне здійснення правосуддя. Також рекомендовано звернутися до Вищої ради правосуддя зі скаргою на дії суддів Голосіївського райсуду, які без поважних причин, неодноразово, не були присутні на зборах судів. Окрім цього, колективу суду рекомендовано до 8 червня провести збори суддів на яких обговорити внутрішню діяльність суду, обрати голову суду та його заступника,  а також визначити спеціалізацією для відряджених суддів.

З рішенням РСУ від 18.05.2018 №20 «Про результати перевірки діяльності Голосіївського районного суду міста Києва» можна ознайомитись за посиланням.