Закон і Бізнес


Пазли на полі


№21 (1371) 26.05—01.06.2018
11429

Землекористувачам, які мають у розпорядженні більше 75% рілля в одному масиві слід надати можливість взяти в оренду решту ділянок, аби не створювати конфліктів. Йому же відійдуть і польові дороги, які передбачені проектами землеустрою.


Депутати підтримали за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вирішення питання колективної власності на землю…» (№6049-д).

Необхідність проекту закону «пояснювалася наслідками паювання земель колективних сільськогосподарських підприємств. Адже свого часу земельні масиви були розділені на ділянки середньою площею 4 га і кожна була передана у приватну власність членам таких підприємств.

Однак останні передали їх в оренду різним аграрним підприємствам. Це створило проблему окремого використання ділянок, розташованих посеред масиву, зокрема щодо зрошення земель. Бо польові дороги, які були від початку передбачені проектом як межі ділянок, у реальності використовуються як рілля.

Тому, на думку авторів проекту, доцільно на законодавчому рівні визначити правила використання угідь в межах одного масиву. Зокрема, надати право землекористувачу, який використовує значну його частину, на одержання в оренду земель під польовими дорогами, а також можливості обмінятися ділянками в межах масиву без погодження з орендодавцем.

Наразі цей проект прийнятий за основу. Й оскільки він уже є доопрацьованим профільним комітетом, напевне буде остаточно схвалений ще до кінця поточної сесії.