Закон і Бізнес


Рада суддів побачила в яких умовах працюють судді в прифронтовому регіоні


21.05.2018 12:58
3939

Рада суддів України 18 травня провела своє засідання у Сєвєродонецьку, на якому обговорила питання стану організації роботи судів у зоні, прилеглій до району бойових дій.


Про це «ЗіБ» повідомили в прес-службі РСУ.

На засідання приїхали 22 члени Ради, що означало наявність кворуму для прийняття рішень. Тому, одразу після зустрічі з суддями апеляційного суду Луганської області та суддями місцевих загальних судів Луганщини та Донеччини, члени Ради суддів приступили до роботи затвердивши порядок денний.

В порядку денному кілька важливих питань: про стан організації роботи судів у зоні, прилеглій до району бойових дій в Луганській та Донецькій областях; про результати перевірки судів; про затвердження Положення про помічника (помічників) судді; про розробку та організацію заходів щодо забезпечення незалежності судів і суддів; про належну організацію роботи слідчих суддів.

Члени РСУ відвідали суди Донецької  та Луганської областей, та побачили в яких умовах працюють судді Апеляційного адміністративного суду Донецької області, Краматорського міського суду Донецької області, Рубіжанського, Сєверодонецького та Лисичанського міських судів Луганської області, та пеляційного суду Луганської області.

За результатами робочих візитів до судів, встановлено, що приміщення Апеляційного адміністративного суду та апеляційного суду Донецької області знаходяться в належному стані, забезпечені всі умови для можливості відправлення правосуддя та належно організована робота цих судів. Зовсім інша справа в Краматорському міському суді Донецької області. Приміщення в якому розміщено Краматорський міський суд не дозволяє відправляти правосуддя належним чином, дуже маленькі зали судових засідань, дуже мало місця для ознайомлення сторін з матеріалами справ, тощо.

Приміщення Сєверодонецького суду також не відповідає належному здійсненню правосуддя, суд не забезпечений достатньою кількістю залів судових засідань, судді не забезпечені окремими кабінетами, судді розміщені разом з помічниками та секретарями, і їм доводиться навіть і розглядати справи в кабінетах. Все це впливає на належний рівень здійснення правосуддя.

Також у РСУ повідомили, що Лисичанський міський суд Луганської області відповідає нормам належного здійснення правосуддя, оскільки на шість працюючих суддів в ньому розташовано п'ять залів судових засідань і саме приміщення приміщення суду справило на відвідувачів дуже позитивне враження.

Рада суддів України заслухавши інформацію прийняла рішення звернутись до Державної судової адміністрації України з проханням надати інформацію, яка стосується розмірів фінансування капітального будівництва та ремонту судів, а також план діяльності адміністрації щодо вирішення питання з приміщеннями судів, які не відповідають затвердженим нормам і стандартам. А для узагальнення інформації та відповідного подальшого реагування Рада суддів України звернеться до всіх судів з проханням надати довідку про стан приміщення в якому вони знаходяться.

Окрім цього, під час візиту до апеляційного суду Луганськоі області члени Ради суддів разом з суддями посадили біля будівлі суду маленький каштан, який назвали «Дерево правосуддя».