Закон і Бізнес


«Налякали» гласністю


№20 (1370) 19.05—25.05.2018
6365

У реєстрі повідомлень про втручання в діяльність суддів з’явився запис про перше звернення, що надійшло з Верховного Суду. Невідомі застерегли колегію Касаційного господарського суду від прийняття рішення на користь банку.


Головуючий у цій колегії Ігор Ткач звернув увагу Вищої ради правосуддя (№2400/0/6-18) через повідомлення, що надійшли на його телефон перед початком розгляду справи за допомогою різних месенджерів. У них містилися посилання на дві статті, а також на висновки, які надавала Громадська рада доброчесності стосовно членів колегії.

Одна із статей стосувалася перебігу розгляду конкретної справи за касаційною скаргою ПАТ «АК ПІБ». У матеріалі робилося припущення, що «судді «нового» ВС так само, як і судді «старого» ВСУ більш за все бояться гласності». Серед іншого констатувалося, що «у разі ухвалення рішення на користь банка країни-агресора… стане очевидним, що при прийнятті рішення судді нового ВС, на жаль, керувалися… корисними мотивами, що змусили їх піти на угоду із совістю».

За кілька хвилин до канцелярії Суду було подано клопотання про проведення відеозйомки засідання, до якого долучено роздруківку цієї статті. А під час самого засідання представник другої сторони подав заяву про відвід усієї колегії, посилаючись, зокрема, на самі статті та висновки ГРД.

І.Ткач переконаний, що надсилання повідомлень є проявом незаконного тиску та втручання в його діяльність.