Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 20 (1370). 19 - 25 травня 2018 р. Анонс публікацій


18.05.2018 12:09
3074

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес N 20 (1370). 19 - 25 травня 2018 року.


«Боротьба за пониження». Уже 5 місяців, як припинили роботу Верховний та вищі спеціалізовані суди. Проте судді, які залишилися в їх штатах, дотепер ходять на роботу та отримують зарплату. Напевне, реформатори розраховували, що вони зголосяться на пониження в класі або підуть самі.

 

«Захисник Конституції». Голова КС розповів, як не допустити торжества авторитаризму на уламках Основного Закону .

На лекції в Київському національному університеті ім. Т.Шевченка Станіслав Шевчук прокоментував роботу конституційної юрисдикції та обговорюване рішення Великої палати Верховного Суду. Студенти переконались у відкритості Конституційного Суду та отримали відповіді на запитання, що стосуються його висновків.

 

«Антикорупційна альтернатива». Новий Верховний Суд не виправдав і вже не виправдає очікувань щодо судового захисту інвестицій та утвердження верховенства права. Процесуальні процедури діяльності ВС не виключають, а навпаки — передбачають корупційні фактори.

 

«Кваліфікаційна люстрація». Однією з новацій судової реформи  стало кваліфікаційне оцінювання та можливість звільнення судді за його результатами. І хоча жодного суддю ще не звільнено з цієї підстави, цілком очевидно, що очищення «по-новому» містить низку суттєвих недоліків.

 

«Без третьої особи». ВРП вирішила, що не можна карати за одну процесуальну помилку, але систематичні не пробачила.

Так збіглося, що в один день Вища рада правосуддя розглядала скарги двох суддів з Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області. Обох притягнули до дисциплінарної відповідальності за схожі порушення — розгляд справ без залучення осіб, яких вони стосувалися. Щоправда, покарання були різними.

 

«Невмотивований обшук». Скорочена ухвала не дає підстав для проведення слідчих дій. Намагаючись захистити бізнес, законодавець зобов’язав правоохоронців дотримуватися прав учасників кримінального провадження під час обшуку. Та, на думку адвокатів, приписів виявилося замало.

 

«Семеро в КАСці». Громадська рада доброчесності та Вища кваліфікаційна комісія суддів з’ясовували в суді, чи мала остання залучати «радників» до обговорення свого регламенту, хто та як голосував у самій комісії. Натомість ВККС хоче почути позиції всіх представників громадського органу.

 

«Звільняйте хто хоч!». Суб’єкт має право застосувати до призначеного ним судді КС заходи політичної відповідальності.

 

«Доступ з обмеженнями». Досудове розслідування вимагає ретельного зібрання й дослідження інформації, що може стосуватися до кримінального правопорушення. Іноді такі дані містяться в документах, які слідчий не може отримати інакше, як на основі санкції суду. Проте для цього правоохоронцеві слід правильно скласти клопотання.

 

«Обережно, вас не записують!». Наприкінці минулого року до Кримінального процесуального кодексу внесені зміни, що передбачають повне фіксування судового засідання за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. І хоча застережено, що така вимога застосовується з 1.01.2019, для розгляду питань слідчими суддями вона вже діє. 

 

«Доведіть, що живете!». Українцям пропонують надсилати чиновникам дитячі іграшки, книжки чи засоби гігієни . Якщо норму закону можна прочитати двояко, завжди знайдеться чиновник, який оберне її вам на шкоду. Це можна вважати сучасним прикладом закону Мерфі. Тому завдання законотворця, якщо він дбає про права людини, унеможливити такі наслідки своїх актів.

 

«Ельдорадо для чорних ділків». За більш ніж 25 років вітчизняне законодавство про банкрутство зазнало низки істотних змін. Тепер маємо вже проект Кодексу з процедур банкрутства, який ставить собі за мету фінансово оздоровлювати та ліквідовувати боржників — юридичних осіб, а також відновлювати платоспроможність фізосіб. Чи так це насправді?

 

«Зміни на важче». Експерти прогнозують посилення рейдерських захоплень бізнесу. Акт, який набере чинності з 17.06.2018 замість того, щоб захистити підприємців від рейдерів, усуває перед останніми інші перешкоди. Реєстратори вказують на колізії між нормами, а їхні безпосередні керівники скаржаться на зв’язані руки.

 

«Товариство нових механізмів».Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю» передбачає значну кількість змін. Запровадження нових механізмів має посприяти в подоланні багатьох труднощів, які виникали раніше. Новації дозволять захистити бізнес від рейдерства, що дотепер залишається серйозною проблемою.

 

«Суддівський форсаж» Надмірне прискорення процесу може змусити його учасників скаржитися Європі. Спрощене провадження в адміністративному процесі має пришвидшити судочинство. Проте поспіх може змусити позивачів шукати справедливості в Європейському суді з прав людини.