Закон і Бізнес


Їхній дім — тюрма

Люди похилого віку мріють потрапити за ґрати, щоб урятуватися від нудьги та злиднів


№20 (1370) 19.05—25.05.2018
Олег ПАРАМОНОВ, Лента.ру
6088

В японських тюрмах стає все більше старих в’язнів. Багато хто з них порушує закон через самотність, бідність і нудьгу. Перспектива потрапити за ґрати їх аніскільки не лякає, тому що на волі — ще гірше.


Японія старіє швидше за будь-яку іншу країну світу. Тюремний контингент старіє ще швидше. Лише за 10 років чисельність людей похилого віку в японських буцегарнях зросла на 7%. До 2016 року за ґратами перебували 9308 японців, старших від 60 років, або 19% контингенту.

Останнім часом за ґрати все частіше потрапляють немолоді японки. Раніше такого майже не траплялося, а тепер кожній п’ятій арештантці понад 60 років. Деколи — значно більше.

Тюремні порядки придумані для молодих і здорових людей. Це створює неабиякі проблеми і для старих в’язнів, і для персоналу. Працівникам, на яких покладено обов’язки санітарів і доглядальниць, не позаздриш. Терпіння вистачає не всім, тому в жіночих тюрмах наглядачі звільняються, не пропрацювавши й трьох років.

Чоловіча в’язниця в місті Токусима виділила немолодим арештантам цілу будівлю. За людьми похилого віку тут наглядають професійні доглядальниці. Вони подрібнюють локшину й інші продукти для тих, хто втратив зуби й не здатний пережовувати їжу.

Немолоді японці нерідко опиняються за ґратами саме тому, що на волі їм ще гірше. Більше від половини з них жили одні й самі піклувалися про себе. Відсутність контакту з іншими людьми — це серйозна проблема. В японських буцегарнях вистачає тих, хто вирішив пожертвувати волею заради порятунку від самотності або нудьги.

Багатьох в’язниця врятувала від злиднів. У Японії люди похилого віку можуть розраховувати на державну пенсію, яка на 25% менша від прожиткового мінімуму. Не дивно, що кожен четвертий в’язень похилого віку, вийшовши на волю, незабаром скоює новий злочин і знову потрапляє за ґрати.