Закон і Бізнес


Правники встановили у суді право власності за набувальною давністю


15.05.2018 17:33
16873

Правники Sofiya Law Firm допомогли особі встановити у суді право власності на нерухомість – 7/10 частин будівлі, розташованого у Києві, за набувальною давністю.


Для цього було підготовлено і подано позов до Київської міської ради про визнання права власності на частину житлового будинку, який Шевченківським районним судом Києва було задоволено.

«Тривалий час частина будинку стояла пустою та почала занепадати. Сусіди навіть звертались до нашого клієнта, якому належала частина будинку, аби той навів лад у занедбаній частині. Оскільки цією частиною ніхто не опікувався, клієнт почав доглядати за нею по  необхідності: вивіз сміття, почав здійснювати капітальний ремонт, - розповіла асоційований партнер компанії Вікторія Варєнікова, яка супроводжувала справу у суді. – Попри те, що за більш як 10 років користування ніхто претензій не висував, у Київській міській раді заперечили проти позову».

Саме тому, за словами юриста, зусилля команди Sofiya Law Firm були зосереджені на доведенні трьох факторів, які у підсумку зумовили винесення судом позитивного для клієнта рішення:

1) володіння було добросовісним, тобто особа при заволодінні чужим майном не знала і не могла знати про відсутність у неї підстав для набуття права власності;

2) володіння було відкритим, а саме - особа не приховувала факт знаходження майна в її  володінні, а вжиття звичайних заходів щодо забезпечення охорони нерухомості не свідчило про приховування майна;

3) володіння нерухомістю було безперервним, оскільки не переривалось протягом всього строку набувальної давності, який відповідно до законодавства становить 10 років.

Відповідно до частини першої статті 344 Цивільного кодексу України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років, набуває право власності на це майно. З урахуванням цього, суд погодився з аргументами представника позивача і задовольнив позов. Рішення суду не було оскаржене і набрало законної сили.

«Застосування статті про набувальну давність є рідкісним у судовій практиці, оскільки потребує ретельного доведення обставин перед судом та спростування заперечень опонентів, особливо якщо такими є органи місцевого самоврядування», - відзначив партнер Sofiya Law Firm Олександр Поліводський.