Закон і Бізнес


ВС пояснив необхідність погодження плану санаціїї з Фондом держмайна


11.05.2018 08:50
4859

Затвердження змін до плану санації без погодження з Фондом державного майна України суперечить загальним засадам цивільного законодавства, закріпленим у статтях 1, 3 ЦК України.


Дану позицію висловив Верховний Суд в постанові від 06.03.2018 №50/371-б, повідомляє «Закон і Бізнес».

Так, згідно з п. 33 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» уповноважені органи управління відповідно до покладених на них завдань погоджують з ФДМУ плани реструктуризації та санації об’єктів державної власності в разі створення за їх участю нових суб’єктів господарювання.

Порядок погодження планів санації, мирових угод і переліків ліквідаційних мас, затверджений наказом ФДМУ від 01.11 2016 №1991, також містить норму щодо погодження державним органом приватизації планів санації державних підприємств, зокрема щодо об’єктів державної власності, що перебувають в управлінні уповноважених органів управління, в разі створення за їх участю нових суб’єктів господарювання. Зазначені вище приписи законодавства не суперечать положенням Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», а доповнюють його в цій частині.

Скасовуючи ухвалені у справі судові рішення в частині задоволення заяви керуючого санацією державного підприємства про затвердження змін до плану санації цього підприємства, Верховний Суд зазначив, що арбітражний керуючий, достеменно знаючи, що ФДМУ здійснюватиме в майбутньому управління новоствореним товариством, подав до господарського суду на затвердження зміни до плану санації боржника без погодження з цим Фондом.

Затвердження без погодження з ФДМУ змін до плану санації, яким передбачено створення товариства за істотної участі держави, суперечить загальним засадам цивільного законодавства, закріпленим у статтях 1, 3 ЦК України, оскільки в такому разі реалізація умов санації призведе до утворення товариства за відсутності вільного і належного волевиявлення одного з його учасників.