Закон і Бізнес


Верховний Суд підтвердив право РАУ на скликання конференції адвокатів регіону


10.05.2018 11:32
4064

Верховний Суд підтвердив законність скликання конференції адвокатів регіону за рішенням Ради адвокатів України як окремим суб’єктом скликання. РАУ при прийнятті рішення діяла у межах повноважень, визначених законом.


Відповідний висновок зробив Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду, передає «ЗіБ» з посиланням на прес-службу НААУ.

Верховний Суд, розглянувши позов адвокатів Чернігівської області до РАУ та Ради адвокатів Чернігівської області, залишив у силі рішення апеляційної інстанції, якою було скасовано рішення суду першої інстанції щодо часткового задоволення позовних вимог.

Адвокати оскаржували рішення РАУ від 13.11.2015 №146, яким було призначено конференцію адвокатів Чернігівської області, визначено порядок висування та обрання делегатів та регламент конференції. Позивач вбачав у цьому порушення свого права як адвоката бути обраним делегатом конференції.

Суд дійшов висновку про те, що Рада адвокатів України має відповідні повноваження на підставі закону «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», ст. 47 (скликання конференції адвокатів регіону) та ст.55 (затвердження регламенту конференції адвокатів регіону).

«Таким чином суд апеляційної інстанції правильно встановив, що Рада адвокатів України при прийнятті рішення діяла у межах повноважень, визначених законом. Судом не встановлено порушення прав та інтересів позивача при прийнятті цього рішення. Це рішення позивач оскаржив після того, як його кандидатура не отримала належної кількості голосів на зборах адвокатів Деснянського району м. Чернігова», - ідеться у постанові Верховного Суду.

При цьому вказано, що «саме по собі непогодження позивача із тим, що його не було обрано делегатом конференції адвокатів Чернігівської області, яка відбулася 30 січня 2016 року, не може бути підставою для визнання незаконним рішення Ради адвокатів України від 13 листопада 2015 року у частині скликання конференції адвокатів Чернігівської області чи визнання незаконними рішення конференції адвокатів Чернігівської області від 30 січня 2016 року».

У справі, яка переглядається, установивши, що право Ради адвокатів України на ініціювання скликання конференції адвокатів регіону та затвердження регламенту конференції адвокатів регіону встановлені чинним законодавством України, а позивачем не доведено факту порушення його законних прав та охоронюваних законом інтересів, суд апеляційної інстанції дійшов вірного висновку про відсутність правових підстав для задоволення заявлених позовних вимог.

Доводи касаційної скарги не дають підстав для висновку про неправильне застосування судом апеляційної інстанції норм матеріального права та порушення норм процесуального права, яке призвело або могло призвести до неправильного вирішення справи, а лише зводяться до переоцінки доказів.

Верховний Суд постановив залишити касаційну скаргу без задоволення, а рішення Апеляційного суду Чернігівської області від 11 жовтня 2016 року залишити без змін.