Закон і Бізнес


Все більше справедливості…

Кабмін знайшов тих, кому ще можна не призначати субсидій


№18-19 (1368-1369) 10.05—18.05.2018
Надія МУЗЛОВА
11854

З 1 травня діють нові правила призначення субсидій. Обмеження стосуватимуться власників майже нових авто та великих помешкань, а також безробітних. З приводу переоформлення пільги доведеться звернутися кожному п’ятому з нинішніх отримувачів.


За місцем проживання

Згідно зі змінами право звернутися по субсидію мають три категорії українців та іноземців. Перша — ті, хто зареєстрований і фактично проживає у квартирі або будинку. Друга — ті, хто офіційно орендує житло. І третя — внутрішньо переміщені особи, які стали на облік за певною адресою, навіть без договору оренди.

Рішення про призначення субсидій другій і третій категоріям прийматиме спеціальна комісія після обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства. Її призначать тільки одному із мешканців. Проте субсидію не можна оформити двічі — і за місцем фактичного проживання, і за місцем реєстрації.

Тут виникають певні незручності для власників нерухомості. Адже про орендарів неодмінно дізнається й податкова. Оскільки в декларації, яку подаватимуть квартиранти для оформлення субсидій, доведеться вказувати й витрати, то ця сума автоматично вважатиметься доходом власника житла.

Ознаки заможності

І це — не єдиний спосіб заощадити. Уряд вирішив, що права на субсидію слід позбавити власників авто, яким менш як 5 років. Тим самим водія, скажімо, «ланоса» прирівняли за статками до тих, кого возять на «мерседесах».

Також чиновників турбує, що власники великого житла реєстрували в ньому одиноку пенсіонерку і в такий спосіб збагачувалися за рахунок держави. Тому тепер субсидії не призначатимуть для мешканців квартир площею понад 120 м2 чи будинків площею більш як 200 м2.

Субсидії також не дадуть і тим, у кого в сім’ї або домогосподарстві є щасливчик, який протягом року придбав квартиру, будинок, земельну ділянку або оплатив товар чи послугу на суму понад 50 тис. грн. Не братимуться до уваги медичні, освітні та житлово-комунальні послуги.

В один ряд із заможними українцями поставили й безробітних. Вони обов’язково мають стати на облік у центрі зайнятості. Інакше їм автоматично рахуватимуть дохід на рівні не одного, а 3-х прожиткових мінімумів (наразі 5286 грн.). Тим самим Уряд де-факто відрізає доступ до субсидій українцям, які працюють за кордоном, а також ускладнює життя тим, хто має неофіційні доходи.

Все буде чесно?

Державна допомога автоматично призначатиметься тільки тим українцям, які вочевидь живуть на межі бідності. Решті доведеться звернутися до органів соціального захисту щодо переоформлення субсидії й подати пакет документів: заяву та декларацію. В останній треба вказати доходи від здавання в оренду нерухомості, якщо такі є.

Очевидно, такими новаціями Кабмін прагне ще більше скоротити видатки на субсидії в новому опалювальному сезоні, коли очікується чергове підвищення ціни на газ.

Норму витрат, які покриваються субсидією, також зменшать. Уже з 1 травня вона становитиме: на газове опалення — 4,5 м3 на 1м2 площі, електроопалення — 30 кВт/год. на 1м2. Тобто реалізується ідея «прикрути опалення або плати по повній».

Утім, простір для зловживань за допомогою фіктивних орендарів залишається. Варто знайти групу людей, які не зацікавлені в оформленні субсидії за місцем фактичного проживання, і укласти з ними фіктивну угоду оренди. Оформити на них субсидію і «віддячити» їм разовою виплатою.

Хоча те, на що здатні господарі великих домоволодінь, покаже час. А от Уряд неодмінно вигадає ще якісь причини, аби скоротити кількість тих, хто не спроможний оплачувати комірне.