Закон і Бізнес


Чим страшний фейк?

Автор новини про неквапливість поліції отримав тиждень в’язниці й грошове стягнення


№18-19 (1368-1369) 10.05—18.05.2018
4085

Суд Малайзії виніс перший вирок відповідно до закону щодо боротьби з фейковими новинами. Громадянин Данії розмістив пост про неспішність поліції та медиків і опинився за ґратами.


46-річний Салах Сулейман опублікував допис, в якому стверджував, що став жертвою інциденту зі стріляниною. Зокрема, він повідомив, що поліція прибула на місце події тільки через 50 хв., а машина швидкої допомоги — через годину. Поліція категорично заперечувала звинувачення, стверджуючи, що патруль прибув на місце злочину за 10 хв.

Обвинувачений заявив, що не знав про існування закону про фейкові новини, і повідомив суд, що на його утриманні перебувають хвора мати, 3 дружини й 6 дітей. Попри це, його засудили до 7 днів в’язниці й штрафу в розмірі 10 тис. рингітів (близько 67 тис. грн.) за публікацію неправдивої інформації, повідомила малайзійська The Sun.

Данець приїхав до Малайзії за туристичною візою й жив у кондомініумі в Куала-Лумпурі. На момент ухвалення вироку С.Сулейман уже відсидів тиждень за ґратами і міг вийти на волю, але не зміг сплатити штраф. У результаті йому загрожує місяць в’язниці.

У квітні парламент Малайзії ухвалив Anti Fake News Act 2018. Відповідно до закону автор фейкових новин може отримати до 6 років позбавлення волі й штраф у розмірі до півмільйона рингітів (майже 3,4 млн грн.). Правозахисні групи вважають, що нові санкції спрямовані на придушення інакомислення.