Закон і Бізнес


Верховний Суд пішов війною на Конституційний?


08.05.2018 12:09
17189

Схоже, Верховний Суд оголосив війну Конституційному Суду. Нещодавнє рішення Великої Палати ВС, пов’язане із справою про звільнення судді КС Анатолія Головіна, фактично ставить під сумнів подальшу конструктивну роботу судової гілки влади.


Нагадаємо, у грудні 2017 року Вищий адміністративний суд визнав незаконною та скасував постанову Верховної Ради від 24.02.2014 № 775-VII «Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді» в частині припинення повноважень А.Головіна та звільнення його з посади судді КС за порушення присяги. У березні цього року постановою від 14.03.2018 Велика Палата ВС скасувала рішення ВАС, вдавшись до несподіваних юридичних висновків.

Так, однією з ключових підстав для скасування Вищим адмінсудом постанови ВР стало недотримання процедури звільнення судді. І тут аргументи ВАС виглядали «непробивними», оскільки підкріплювалися ще й думкою Європейського суду з прав людини у справі «Олександр Волков проти України».

Але Велика Палата ВС дійшла висновку, що характер формування єдиного органу конституційної юрисдикції та обсяг його повноважень «суттєво відрізняють КС від судів загальної юрисдикції, оскільки зазначене свідчить про те, що цей орган є більшою мірою політичним, ніж судовим». За твердженням «верховників», ЄСПЛ також не визнає КС судом у розумінні ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Тому і «прецедент Волкова» у даному випадку може не застосовуватися.

Раз так, то звільнення суддів КС слід розглядати як «заходи політичної відповідальності». І для притягнення до неї достатньо встановлення суб'єктом призначення «ознак невідповідності поведінки такого судді високим вимогам, які пред'являються суспільством до судді КС».

Докладніше про це - у статті «ВС знищує КС як Суд» найближчого номеру газети «Закон і Бізнес».

Закон і Бізнес