Закон і Бізнес


Про об’єднану громаду


№18-19 (1368-1369) 10.05—18.05.2018
7443

Рішення обласної ради, що прийняте всупереч законодавчим актам та обмежує права громадян, повинне бути скасованим.


Таке твердження суголосне позиції Вінницького апеляційного адміністративного суду в справі №824/791/17-а.

У серпні 2015 року рішенням Чернівецької обласної ради утворено Сокирянську міську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у м.Сокиряни. За два роки облрада схвалила зміни до перспективного плану формування територій громад області.

Це рішення і стало підставою звернення до суду Сокирянської міської ради. Адже ним розширено її межі юрисдикції шляхом приєднання до складу ОТГ додатково 17 населених пунктів та 13 сільрад.

ВААС підтримав позицію Чернівецького окружного адміністративного суду та залишив в силі його постанову. Суди обох інстанцій визнали, що рішення облради прийняте з порушенням вимог закону.

Як з’ясували суди, пропозиція про внесення змін до перспективного плану була схвалена без відповідного подання Чернівецької ОДА, а це є порушенням процедури.

Встановлено, що з 13 сільрад, які приєднано до Сокирянської ОТГ, 8 знаходяться за межами 20-ти кілометрової зони доступності до адміністративного центру. А це є однією з обов’язкових умов для формування спроможних громад. Тим самим порушено права близько 37% населення цієї громади. Адже законом «Про добровільне об’єднання територіальних громад» визначено, що якість та доступність публічних послуг, що надаються в ОТГ, не можуть бути нижчими, ніж до об’єднання.