Закон і Бізнес


Віза для безвізу


№18-19 (1368-1369) 10.05—18.05.2018
10773

Незабаром, щоб в’їхати на територію Європейського Союзу, необхідно буде заздалегідь отримати спеціальний дозвіл. Нові правила поширюватимуться на громадян країн, з якими в ЄС діє безвізовий режим.


Як повідомляється на сайті Ради ЄС, ідея про введення європейської системи інформації про поїздки і дозволи (ETIAS) була підтримана послами країн ЄС. Тепер її передадуть на схвалення Європарламенту, після чого нові правила повинна затвердити Рада ЄС.

Коли виконають ці бюрократичні процедури, особи, котрі мандрують без віз, повинні будуть отримувати попередній дозвіл на перетин кордону з ЄС. Для цього доведеться заповнити анкету й сплати збір у розмірі €7.

Заявку перевірять у базах даних ЄС і Інтерполу, щоб визначити, чи існують підстави для відмови. Якщо виникнуть підозри або інформація потребуватиме додаткового аналізу, термін розгляду може бути продовжений до 4-х діб.

Дозвіл на в’їзд діятиме 3 роки. Проте його наявність не означає автоматичного права на в’їзд у країни Шенгену. Остаточне рішення прийматиме прикордонник на місці.

Спочатку система запрацює в аеропортах і морських пунктах пропуску. Причому наявність дозволу перевірятимуть ще до посадки на борт. Через три роки такі ж правила запрацюють і в пунктах пропуску автомобільного транспорту.