Закон і Бізнес


Член правління ААУ, голова Жіночого клубу Катерина Власюк:

«Гендерна рівність настає, коли люди поводяться професійно, адже в діловому спілкуванні поділу на статі немає»


Катерина Власюк: «Гендерна рівність настає, коли люди поводяться професійно, адже в діловому спілкуванні поділу на статі немає»

№17 (1367) 28.04—09.05.2018
КАТЕРИНА БЄЛЯЄВА
8049

Фаховий правник — це людина з аналітичним складом розуму, твердим характером і залізною дисципліною. Здавалося б, ці якості притаманні чоловікам. Та за останні десятиліття чимало жінок не лише опанували юриспруденцію, а й спромоглися стати успішними у своїй спеціальності. Про гендерну конкуренцію, а також те, як залишатися жінкою на роботі та поза нею, розповідає керуючий партнер юридичної компанії AVG, голова Жіночого клубу Асоціації адвокатів України Катерина ВЛАСЮК.


«Багато жінок-юристів удало поєднують роботу та родину»

— Раніше жінці було досить важко потрапити до царини юриспруденції. Можливо, в цьому була якась логіка, адже режим роботи фахового правника — 24/7?

— Як на мене, будь-яка професія має бути покликанням і вимагає професіоналізму. Переконана, що можна організувати свій робочий час так, щоб не працювати вночі та у вихідні. Звісно, професія юриста нелегка для жінок, але багато з них удало поєднують роботу та родину.

— Кого зараз більше в правовій царині в Україні: жінок чи чоловіків? Чому?

— Мені здається, що більше чоловіків. Тому що в нашому світі ще існують стереотипи, які ділять професії на «жіночі» та «чоловічі».

— Як чоловіки-юристи сприймають жінок-юристів? Чи можна говорити про гендерну рівність?

— Можу говорити про себе. Я стикалася з різним сприйняттям мене колегами-чоловіками: з усмішкою, з повагою, з конкуренцією, із заздрістю, із запитанням «Хто вам допомагає?», з визнанням. Думаю, що гендерна рівність настає, коли люди на переговорах чи в залі суду поводяться професійно, адже в діловому спілкуванні поділу на статі немає.

— Як часто ви чуєте слова «юристка», «правкиня», «адвокатеса»? Чи потрібні ці слова? Може, краще залишити жінку «юристом», «правником», «адвокатом»?

— Зазвичай говорять «юрист», «адвокат». «Юристка», «правкиня», «адвокатеса» — це нові слова, які поки що рідко вживаються та інколи ріжуть вухо. Для мене різниці немає, головне, щоб було комфортно тому, хто говорить.

— Робота правника дуже не проста: вона вимагає твердості характеру. Як бути гарним фахівцем з права і при цьому залишатися жінкою на роботі?

— Це непросто. Але, як на мене, будь-яка професія з часом «деформує» кожного.

«Високі підбори у діловій сфері неприпустимі»

— Яке ваше ставлення до дрес-коду? Який зараз одяг характерний для жінок-правників? Чи варто мучити себе високими підборами?

— Я досить серйозно ставлюся до дрес-коду. Вважаю нашу професію в цьому сенсі консервативною. Жодного разу не була в судовому засіданні у джинсах чи майці з декольте. Юрист, адвокат — це обличчя та голос довірителя в суді. Переконана, що в суди потрібно ходити, дотримуючись дрес-коду або ж у мантії. Високі підбори у діловій сфері неприпустимі, це для вечірок.

— А вдома? Адже, мабуть, хочеться бути не лише гарним юристом, а й гарною господинею?

— Зараз так багато тренінгів з тайм-менеджменту. У мене завжди вистачає часу на те, що для мене важливо.

— Професія правника виховує певний педантизм і вимогливість як до себе, так і до колег. Чи не заважає це у житті поза професією?

— Заважає. Для цього потрібно відпочивати, розділяти приватні справи та роботу, мати хобі й відволікатися.

— Як жінці-юристу знімати напруження після робочого дня?

— Вмикати в телефоні беззвучний режим, займатися спортом, проводити час з родиною та друзями. Мій рецепт — жити повним життям та не обмежуватися роботою.

— Як часто ви виділяєте час для себе?

— Щодня. Я привчила себе щодня займатися тим, що мене тішить. Як виявилося для цього потрібно від 10 до 40 хвилин. У мене почав з’являтися час для себе, коли у робочий план на день я почала вписувати особисті справи та хобі.

— Коли останнього разу були у відпустці?

— У березні каталася на лижах. Наступна відпустка через кілька днів, вона буде з вимкненим телефоном і без Інтернету. Я позбулася комплексу «Бога», коли тобі здається: якщо ти поїдеш у відпустку — щось піде не так.

«Членом клубу може стати будь-яка жінка»

— Що таке Жіночий клуб ААУ?

— Жіночий клуб — це те місце, де жінки відпочивають від буденних справ, за філіжанкою кави обмінюються порадами та черпають нові знання від тренерів, бізнес-вумен і жінок-політиків, які проводять майстер-класи.

Важливим є те, що членом клубу може стати будь-яка жінка, не обов’язково мати для цього юридичну освіту чи бути членом ААУ.

— Як виникла ідея його створення?

— Передумовою заснування стало те, що членами ААУ є жінки, які з огляду на складність професії та материнство у повсякденному житті відчувають додаткове навантаження. Жінкам потрібен час і сили для створення родини, народження дітей і заняття собою.

Тому виникла необхідність створення Жіночого клубу ААУ, щоб проводити неформальні зустрічі для обміну досвідом/інформацією, а також благодійні акції.

— Чи багато в ньому учасниць?

— Наразі було проведено дві зустрічі клубу, спікерами яких стали такі відомі особистості, як Вікторія Любаревич-Торхова та Юлія Юдіна. Нині Жіночий клуб ААУ налічує 50 чудових жінок.

— Які цілі як очільник клубу ви ставите перед собою?

— На 22 травня запланована зустріч з питань правильного планування бюджету. На наступній — 12 червня йтиметься про те, як вміти «презентувати» себе чоловіку. У травні хочемо провести захід для родин і дітей.